Marrákeš ePrix: Mortara vítězný a vedoucí. Mercedesu ani Porsche se nedařilo

Marrákeš ePrix: Mortara vítězný a vedoucí. Mercedesu ani Porsche se nedařilo
Fotografie: Formule E
  • Náhradní závod za Vancouver vyhrál v Marrákeši Edoardo Mortara z Venturi
  • Vítězství jej posunulo do čela jezdců, rovněž mezi týmy nyní vládne Venturi
  • Dařilo se i DS Techeetah, naopak výsledkově nejvíce zaostalo Porsche
  • Další podnik je na programu už 16. a 17. července, kdy se jede v New Yorku

Šampionát Formule E má po závodě v Marrákeši staronového lídra. V důsledku problémů ostatních soupeřů si pro vítězství dojel Edoardo Mortara a opět si přisvojil prozatímní vedení v soutěži. Jedná se přitom již o jeho třetí letošní triumf, mocně se tak v počtu vítězství přetahuje s Mitchem Evansem. Základ dobrému výsledku Švýcar položil už kvalifikaci. V té si až na finálovou jízdu vedl bravurně. Nestačil až v závěrečném duelu na černozlatý vůz DS Techeetah pilotovaný Antoniem Félixem da Costou, pro kterého šlo o premiérovou pole position v roce 2022. Za to Mortara už popáté dokázal projít do finále duelové fáze. Ani s druhým místem na startu nemusel být nikterak zklamaný. Dosavadní lídr šampionátu Stoffel Vandoorne totiž měl problém s brzdami a obsadil až 20. příčku.


Ještě o dvě pozice hůř dopadl André Lotterer s Porsche. Jeho zradil vadný senzor, kvůli čemuž nestihl v první polovině rozřazovací skupiny zajet žádný čas. Později ho přibrzdil provoz na dráze. Naopak velký kolektivní úspěch v kvalifikaci zaznamenal tým Avalanche Andretti. Jake Dennis se na start závodu postavil na páté místo, zatímco Oliver Askew si připsal dosavadní nejlepší výsledek, jímž bylo místo sedmé.

Mortara se do čela závodu dostal už v první čtvrtině časového limitu. Ta byla doslova zběsilá, neboť většina jezdců sáhla k aktivaci obou útočných módů, což mělo za následek velké přelévání v pořadí. Ostře se závodilo mezi těmi, kteří měli k dispozici extra výkon, a těmi, kteří ne. da Costa už před závodem prohlásil, že bude pomáhat v boji o titul týmovému kolegovi. Jakmile se proto propadl na druhou příčku a naopak Jean–Éric Vergne se dostal před Evanse, došlo na týmovou režii a oba borci si prohodili pozice.


Trochu nešťastně si ovšem inženýři DS Techeetah vybrali sedmou zatáčku. Na to perfektně zareagovala protistrana a Mortara díky tomu drobně zvýšil svůj náskok na čele závodu. Jenomže Vergne nebyl schopen Mortaru docvaknout a navíc jej začala trápit teplota baterie. Pozice si proto jezdci znovu prohodili a sebrat body za vítězství se znovu pokusil da Costa. Neúspěšně. Navíc Francouz v důsledku přetrvávajících problémů podlehl tlaku Evanse, který se v samotném závěru prosmýkl na třetí místo.

Podobný manévr na poslední chvíli předvedl i Lucas di Grassi v druhém Venturi. Ten si v souboji s továrním Mercedesem dokázal poradit s úřadujícím šampionem Nyckem de Vriesem. To Vandoorne po startu z 20. místa odjel skvělý závod a cílem projel jako osmý nejrychlejší. Vůbec se nedařilo týmu Porsche. Na čtvrté místo v kvalifikaci Pascal Wehrlein nenavázal, v začátku závodu navíc tým neodhadl svou energetickou strategii a Němec se začal propadat pořadím dolů. Nakonec se jeho propad zastavil na 12. místě. Lotterer skončil o tři příčky za ním.

Sestřih závodu

Hodnocení fDrive.cz

Atraktivita závodu: 8/10
Nejlepší pilot: Edoardo Mortara
Největší smolař: André Lotterer
Číslo závodu: 3, tolik vítězství v letošní sezóně nasbíral Edoardo Mortara
Nejlepší nováček: Oliver Askew, 11. místo
Za očekáváním: Porsche

Výsledková listina

P. Jméno Tým Ztráta Bodů
1. Edoardo Mortara RokIt Venturi Racing - 25
2. António Félix da Costa DS Techeetah +2,297 s 21
3. Mitch Evans Jaguar TCS Racing +6,270 s 15
4. Jean-Éric Vergne DS Techeetah +6,965 s 12
5. Lucas di Grassi Rokit Venturi Racing +7,787 s 10
6. Nyck de Vries Mercedes-Benz EQ +8,394 s 8
7. Jake Dennis Avalanche Andretti +12,084 s 6
8. Stoffel Vandoorne Mercedes-Benz EQ +14,541 s 4
9. Sam Bird Jaguar TCS Racing +15,048 s 2
10. Oliver Rowland Mahindra Racing +15,270 s 1
11. Oliver Askew Avalanche Andretti +16,336
12. Pascal Wehrlein TAG Heuer Porsche +30,034 s
13. Nick Cassidy Envision Racing +31,970 s
14. Alexander Sims Mahindra Racing +32,332 s
15. André Lotterer TAG Heuer Porsche +32,364 s
16. Sébastien Buemi Nissan e.Dams +33,707 s
17. Oliver Turvey NIO 333 Racing +35,018 s
18. Robin Frijns Envision Racing +35,686 s
19. Antonio Giovinazzi Dragon / Penske Autosport +40,887 s
20. Sérgio Sette Camara Dragon / Penske Autosport +42,764 s
21. Maximilian Günther Nissan e.Dams DNF
22. Dan Ticktum NIO 333 Racing DNF

Staronovým lídrem mezi jezdci se díky vítězství v Marrákeši stal Mortara (139). Druhý je v tuto chvíli Vergne, který ztrácí 9 bodů. Dalším v pořadí je již Vandoorne (125) těsně následován Evansem (124). Za touto čtveřicí je více jak 40bodová propast. Mezi týmy rovněž nastala změna. Vede Venturi (205) před DS Techeetah (203) a Mercedesem (198).

Další pokračování seriálu je na programu za 14 dní, kdy se pojede dvojzávod v New Yorku.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze