Berlín ePrix: Mortara nenašel přemožitele, Sims na úspěch v kvalifikaci nenavázal

Berlín ePrix: Mortara nenašel přemožitele, Sims na úspěch v kvalifikaci nenavázal
Fotografie: Formule E
  • Pilot Venturi Edoardo Mortara získal své druhé letošní vítězství
  • Na letišti v Berlíně zatím nemá konkurenci
  • Stupně vítězů doplnili Jean-Éric Vergne a Stoffel Vandoorne
  • Celkové pořadí po prvním berlínském závodě zůstalo bez větších změn

Edoardo Mortara získal na berlínské půdě letiště Tempelhof druhé letošní vítězství a posunul se zpět do boje o titul. Základ dobrému výsledku položil už v kvalifikaci, kde nenašel přemožitele a postavil se na pole position. Vůbec první v jeho kariéře pilota Formule E. V první řadě jej k velkému překvapení doplnil Alexander Sims jezdící pro indickou Mahindru. Do boje o nejvyšší post na startu jej přitom poslala kuriózní situace, kdy v semifinálovém duelu zapsal naprosto identický čas 1:06,050 jako proti němu stojící Jean–Éric Vergne. O postupu Simse nakonec rozhodlo pořadí, v jakém jezdci protnuli cílovou pásku. Jedním velkým nezdarem byla kvalifikace pro tým Jaguar. Oba jeho piloti nedokázali projít do duelové části a na startu stáli v hloubi pole.

Mortarův vůz Venturi s motorem značky Mercedes vévodil první polovině závodu. Soupeřilo se až za ním o zbylé pozice na stupních vítězů. Jak se ale ukázalo v pozdější fázi, možným vysvětlením tohoto stavu byl management energie. Závěrečnou čtvrthodinu měl vedoucí pilot plná zrcátka vozů Stoffela Vandoorna a Vergneho. Druhou aktivací útočného módu navíc Mortara krátce přišel o vedení. Díky vyššímu výkonu ale netrvalo dlouho a Švýcar opět vedl celé startovní pole.


Vergne posílený fanboostem dokázal předjet Vandoorna a tři kola před koncem zaútočil i na Mortaru. Nechal se však v jedné ze zatáček doslova vyhecovat k pozdnímu útoku na brzdy, vyjel mimo ideální stopu a byl rád, že udržel druhé místo. O to se jej snažili připravit Vandoorne s Lottererem. V důsledku jejich pokračujícího souboje dokázal Mortara navýšit náskok a v pohodě si dojet pro vítězství. Vergne se nakonec udržel před Vandoornem, což znamená, že rozdíl mezi oběma jezdci na čele šampionátu se smrskl na pouhé tři body.


Lotterer, domácí jezdec Porsche, obsadil konečné čtvrté místo. Na pátou příčku se prosmýkla současná hvězda seriálu Mitch Evans, který díky spolehlivé a rychlé jízdě minimalizoval škody. Ze šestého místa odstartoval i na něm dojel Pascal Wehrlein s druhým vozem Porsche. Velký propad naopak zaznamenal hrdina kvalifikace Sims. I když v úvodu závodu patřil do užší špičky, později se začal propadat a nakonec se musel spokojit pouze s devátým místem. Totéž však potkalo i Antónia Felixe da Costu. Po startu ze třetího místa sváděl pěkný souboj o čelo závodu, avšak nevyhnul se drobné kolizi, což jej stálo lepší umístění, než je konečné osmé místo.

Vyloženě smolný den měl Sébastien Buemi. Svým kvalifikačním časem se dostal mezi nejlepší čtyřku zajišťující účast v duelech. Jury však jeho nejrychlejší čas vynulovala a Buemi byl odsouzen ke startu z desátého místa. Závod pro něj skončil propadem o další čtyři pozice.

Sestřih závodu

Hodnocení fDrive.cz

Atraktivita závodu: 7/10
Nejlepší pilot: Edoardo Mortara
Největší smolař: Sébastien Buemi
Číslo závodu: 1, první pole position ve Formuli E pro Edoarda Mortaru
Nejlepší nováček: Oliver Askew, 15. místo
Za očekáváním: Nissan e.Dams

Výsledková listina

P. Jméno Tým Ztráta Bodů
1. Edoardo Mortara Rokit Venturi Racing - 28
2. Jean-Éric Vergne DS Techeetah +1,782 s 18
3. Stoffel Vandoorne Mercedes-Benz EQ +1,987 s 15
4. André Lotterer TAG Heuer Porsche +2,579 s 12
5. Mitch Evans Jaguar TCS Racing +3,189 s 10
6. Pascal Wehrlein TAG Heuer Porsche +5,405 s 9
7. Sam Bird Jaguar TCS Racing +5,683 s 6
8. António Félix da Costa DS Techeetah +6,400 s 4
9. Alexander Sims Mahindra Racing +6,569 s
10. Nyck de Vries Mercedes-Benz EQ +6,602 s 1
11. Oliver Rowland Mahindra Racing +8,141 s
12. Robin Frijns Envision Racing +9,879 s
13. Jake Dennis Avalanche Andretti +13,314 s
14. Sébastien Buemi Nissan e.Dams +15,275 s
15. Oliver Askew Avalanche Andretti +22,071 s
16. Oliver Turvey NIO 333 Racing +22,662 s
17. Sérgio Sette Camara Dragon / Penske Autosport +24,120 s
18. Maxmilian Günther Nissan e.Dams +28,716 s
19. Dan Ticktum NIO 333 Racing +30,393 s
20. Antonio Giovinazzi Dragon / Penske Autosport +52,025 s
21. Lucas di Grassi Rokit Venturi Racing DNF
22. Nick Cassidy Envision Racing DNF

První berlínská ePrix změnu v celkovém pořadí jezdců nepřinesla. Došlo pouze k drobnému přerozdělení bodů. Stále vede Vandoorne o 3 body před Vergnem a o dalších 11 bodů před Evansem. Čtvrtá příčka nově patří Mortarovi, jenž sesadil Frijnse. Podobná je situace i mezi týmy. Mercedes hájí první pozici před DS Techeetah. Na třetí místo proklouzlo Venturi, které využilo zaváhání Jaguaru.

Další závod je naplánován již na dnešek. Jede se znovu na letišti v Berlíně. Start závodu je v 15:00 a sledovat jej můžete živě prostřednictvím kanálu Eurosport 2.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze