Marketing v počítačové době: Tesla dává v Americe FSD na měsíc zdarma

1
Marketing v počítačové době: Tesla dává v Americe FSD na měsíc zdarma
Fotografie: Tesla
  • Tesla uvedla s několikaměsíčním zpožděním novou verzi softwaru FSD v12
  • Elon Musk ji hodnotí jako ohromnou, podobně jako všechny předchozí
  • Automobilka při té příležitosti spustila vskutku nezvyklou reklamní akci

Uvedení již dvanácté vývojové generace obslužného softwaru pro systém jízdních asistentů FSD (který sama automobilka dříve nesprávně nazývala plně autonomním řízením, za což byla také souzena), provází hned několik významných událostí. Předně automobilka, počínaje verzí 12.3, nečekaně vypustila z názvu slovo Beta, značící vývojovou, nehotovou verzi softwaru, a nově doplňuje za plný, poněkud zavádějící název asistentu Full-Self Driving (plně samočinné řízení), pro jistotu i slovo Supervised (pod dohledem). Ještě předtím ale Tesla vyhlásila marketingovou akci, která má systému FSD napravit poněkud pošramocené renomé (je drahý, dokončení bylo několikrát odloženo a jeho kontroverzní jméno i způsob uvedení uvedly uživatele v omyl, který skončil mj. několika haváriemi včetně fatálních).

Automobilka totiž podle electrek.co vyhlásila měsíční, bezplatný přístup k funkci FSD pro všechny stávající majitele Tesel. Toto barnumské prohlášení má pochopitelně své limity; jaksi samozřejmě se týká jen USA a vozů, vyrobených od roku 2016 (a to zřejmě ještě ne všech, protože tehdy byl sice k vozu dodán hardware, prezentovaný jako „dostatečný“ pro FSD, jenže od té doby byl nahrazen výkonnějším, bez možnosti zpětné montáže). Nicméně kdo žije ve Spojených státech, může osobně posoudit, jak se vývoj přiblížil k cíli autonomního řízení páté úrovně, který Elon Musk už několik let slibuje na příští rok.

Není to první akce podobného druhu; nedávno dávala automobilka FSD na tři měsíce zdarma k novým Teslám a dodnes lze stejný bonus získat za nákup s referenčním kódem. Vůbec poprvé se ale týká i stávajících majitelů.

Diskuze ke článku
Jan Jakubík
Jan Jakubík
Naposledy upraveno: 8. 4. 15:27
Jsem zvědavý, jak se bude Tesle dařit v příštích letech. Upřímně nevím, jestli je dnes Elon ještě výhodou či spíš nevýhodou pro tuhle automobilku. Ale řadu zásluh mu ubrat nejde, nemělo by se mu křivdit. Ona to není vůbec legrace, když si uvědomím situaci, tak žadná jiná nová automobilka s EV se danému počtu vyrobených Tesel za rok ani zdaleka neblíží. Uvidíme, jak to půjde zavedeným automobilkám, kdo si zuby vyláme a kdo tuhle změnu ustojí.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze