Lucid představil technologii RangeXchange

Umožní z Lucidu Air nabíjet další elektromobil
Lucid představil technologii RangeXchange
Fotografie: Lucid Motors
  • Lucid Air umožní dobíjet jiné elektromobily výkonem až 9,6 kW
  • Vůz funkci obdržel OTA aktualizací

Společnost Lucid prostřednictvím tiskové zprávy představila technologii RangeXchange pro V2V (vehicle-to-vehicle) nabíjení, které umožní majitelům Lucidu Air ve Spojených státech přímo nabíjet jiná elektrická vozidla. Tu umožňuje technologie obousměrného nabíjení společnosti Lucid a vlastní software, který je již zabudován v každém modelu Lucid Air.

Vyzkoušeli jsme luxusní Lucid Air přímo v Los Angeles

Jsem potěšen, že společnost Lucid pokračuje v inovacích, které umožňuje naše integrované spojení softwaru a hardwaru,“ řekl Peter Rawlinson, generální ředitel a technický ředitel společnosti Lucid. „RangeXchange je malým krokem k dalšímu zlepšení každodenní použitelnosti elektromobilu,“ dodal.

RangeXchange je první aplikací obousměrné nabíjecí technologie Wunderbox společnosti Lucid. RangeXchange umožňuje využít tok energie z akumulátoru Lucidu Air k nabíjení jiného elektromobilu výkonem až 9,6 kW. O kolik se zvýší dojezd napájeného elektromobilu, to závisí na několika faktorech, jako je energetické účinnost vozidla a také prostředí. U většiny elektromobilů, které jsou v současné době dostupné na trhu v USA, kde značka novinku prezentovala, přidá nabíjení o výkonu 9,6 kW cca 39 až 64 kilometrů za hodinu.

Zařízení Wunderbox, které navrhla a zkonstruovala společnost Lucid, je mnohem více než jen kus hardwaru, jenž nabíjí akumulátor,“ uvedl Eric Bach, senior viceprezident pro produkty a hlavní inženýr společnosti Lucid. „Vlastní technologie obousměrného nabíjení společnosti Lucid má potenciál výrazně zlepšit život našich zákazníků – od dnešního poskytování podpory ostatním elektromobilům pomocí funkce RangeXchange až po možné budoucí aplikace, jako je záložní napájení z vozidla do domácnosti, optimalizace doby spotřeby (TOU) a napájení z vozidla do sítě (V2G),“ dodal.

K nové technologii se vyjádřil i Mike Bell, senior viceprezident pro digitální technologie ve společnosti Lucid: „RangeXchange je dalším příkladem obrovské hodnoty, kterou můžeme poskytnout pomocí aktualizace softwaru over-the-air dlouho poté, co si zákazník zakoupí náš vůz. Přístup tohoto systému k integraci hardwaru a softwaru je to, co nám umožňuje poskytovat tyto aktualizace s přidanou hodnotou a co odlišuje společnost Lucid v automobilovém průmyslu.“ Pokud vás Lucid Air zajímá, můžeme doporučit naše dojmy, pro které jsme si zaletěli do slunné Kalifornie.

Technické parametry Lucid Air Dream Edition Range

Kompletní specifikace
Konstrukcesedan, 4 975 × 1 939 × 1 410 mm, ? kg
PohonElektřina, hnaná náprava: 4×4
Výkon696 kW, 947 koní, točivý moment: 1 390 Nm
Baterie118 kWh (100 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 300 kW, palubní: 22 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
Spotřeba?
Cena od5 450 000 Kč
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze