Levná Tesla je podle Muska za dveřmi, americká konkurence má možná problém

8
Levná Tesla je podle Muska za dveřmi, americká konkurence má možná problém
Fotografie: Tesla Motors
  • Elon Musk poskytl další rozhovor odborníkovi na elektromobilitu Sandymu Munroovi
  • V tradičně velmi neformálním dialogu zazněla řada zajímavostí
  • Tou nejdůležitější je budoucí levná Tesla

Tesle se po nekonečných průtazích a velmi dlouhé přestávce konečně podařilo dovést na trh pátý osobní model Cybertruck, takže se pozornost znovu upřela k tomu, který je očekáván jako šestý. Tedy k Tesle za 25 000 USD (564 000 korun), kterou šéf automobilky nejdříve ohlásil, pak popřel pokračování jejího vývoje, aby pak znovu přišel s tím, že vývoj je v plném proudu. A to je vlastně vše, co v rozhovoru zaznělo konkrétního; velký rozdíl je však v tom, že Musk nyní hovoří o závěrečných fázích vývoje a tvorbě výrobních plánů. Po neblahých zkušenostech z minula se tentokrát vystříhal sdělování konkrétních termínů, nicméně pokud bychom připustili, že levná Tesla je skutečně za dveřmi a dostala by se dejme tomu do roka na výrobní linky, mohl by Musk po delší době opět vypálit rybník konkurenci.

Americký trh s elektromobily se totiž mění před očima a během posledních 12 měsíců se posunul od drahých exkluzivit pro nadšence k zájmu o opravdu levný a dostupný elektromobil. A takový tam zatím nikdo neumí nabídnout. Není důvod nevěřit Muskovo komentáři, že klíčem je stlačení nákladů na baterii na polovinu, pak bude možné začít vyrábět elektromobil za magických 25 000 USD a dokonce na něm i vydělávat. Bude tentokrát Tesla první, nebo se zase zpozdí a předběhne ji hned několik konkurentů, jako tomu bylo u Cybertrucku?

Diskuze ke článku
Karel Schmidt
Karel Schmidt
Tesla zvládla udělat za stejné peníze daleko lepší řidicí elektroniku. I náklady na plech snížil díky gigapressu (co na tom, že se to blbě opravuje) už baterie cell to pack je cenově efektivnější. Takže já myslím, že v tomto závodě může Tesla uspět. A Sandy o tom něco ví, a fanoušek není jen díky Elonovi, ale právě díky tomu, jaká auta a jak Tesla vyrábí.
Martin Lacina
Martin Lacina
No tak uz jen tri ctyri roky a levna Tesla za 40tis. dokaru je tu.
Michal Opluštil
Michal Opluštil
Tak jestli je za dveřmi jako Roadster či Cybertruck, tak se konkurence ještě pár let bát nemusí.
Jan Jakubík
Jan Jakubík
Za rok to nebude, ale za dva nebo spíš tři roky to být realita může. Nezdá se to, ale uteče to jako voda. Stávající automobilky v Evropě či USA mají co dělat. Nezávídím jim to. Tohle pro ně budou možná ty nejtěžší roky za několik dekád. Ale nejen Tesla, hlavně taky čínské auta jako BYD, MG a další.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze