Lasvegaské ulice brázdí auta bez řidičů, nevyužívají přitom autonomní řízení

Lasvegaské ulice brázdí auta bez řidičů, nevyužívají přitom autonomní řízení
Fotografie: Halo Car
  • Lasvegaský startup s názvem Halo Car volí alternativní přístup doručení a vyzvednutí vozu prostřednictvím vzdálených řidičů
  • Jeho cílem je usnadnit a zpřístupnit sdílení elektromobilů

Vozidla bez řidiče jsou s velkou pravděpodobností budoucností dopravy. Většina společností však na této technologii pracuje podobným způsobem: vozidla vybaví soustavou senzorů, LiDARem, radary a kamerami, jež dohromady umožňují bezpečnou navigaci v ulicích. Lasvegaský startup s názvem Halo Car však volí alternativní přístup, jak informuje insideevs.com.


Startup Halo Car z Las Vegas patří do skupiny firem, které jdou na věci odlišným způsobem. Firma totiž pracuje na zdokonalení svého systému využívajícího technologii dálkového řízení. Cílem společnosti je usnadnit a zpřístupnit sdílení elektromobilů. Díky využití dálkové pilotáže se vozy dostanou do rukou zákazníků na libovolném místě a v libovolném čase (v rámci centra Las Vegas), čímž se předejde všem peripetiím souvisejícím s tradičním pronájmem vozu.

Aby to bylo možné, zaměstnává společnost v centrále v Las Vegas řidiče sedící za kokpitem a řídící vozidla v ulicích města. Každá reakce řidiče je pak v reálném čase přenášena do skutečných vozidel, která jsou na cestě k zákazníkům. Zákazník pak sedne do vozu a sám už řídí, nejedná se tak o autonomní službu, ale o doručení a vyzvednutí vozu prostřednictvím vzdálených řidičů. Hardware vozidel také zahrnuje kamery, senzory a antény. Halo Car k tomu využívá 5G síť T-Mobile, která umožňuje bezproblémový provoz. Pro zvýšení stability připojení ale auta komunikují i v sítích operátorů Verizon a AT&T, přičemž integrovaná technologie inteligentně volí nejsilnější signál, což je při řízení téměř dvoutunového elektromobilu na silnici zásadní pro bezpečnost.


Až do dneška firma Halo Car využívala pro monitoring systému v rámci testování řidiče, který mohl v automobilu zasáhnout. Od dneška však již silnice Las Vegas brázdí na cestě k zákazníkům zcela prázdná auta, prozatím tedy se sledovacím vozem v zádech, který může auto bez řidiče dálkově vypnout v případě nečekaného problému. Nicméně očekává se, že v příštím roce už nebudou potřeba ani sledovací vozy.

Náš přechod na doručování vozu bez řidiče představuje pro nás jako společnost významný milník. Dokazuje, že naše technologie dálkového ovládání je nejen inovativní, ale také komerčně životaschopná a připravená k rozšíření,“ uvedl zakladatel a CEO Helo Car Anand Nandakumar. „Zatímco se připravujeme na expanzi a uvedení na nové trhy, naše poslání zůstává stejné: poskytovat cenově dostupnou, přístupnou a efektivní přepravu v elektrických vozidlech.

Firma působí v centru Las Vegas, ale očekává, že v příštím roce rozšíří možnost doručování vozidel bez řidiče do dalších oblastí. Mluví se o Atlantě, Austinu, New Yorku a dalších městech. Společnost Halo Car v současné době využívá vozy Chevrolet Bolt a Kia Niro EV, jejichž pronájem stojí 12 dolarů (cca 260 Kč) za hodinu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze