Česká firma Bevy.city testuje v běžném provozu elektromobily s vyměnitelnou baterií

Česká firma Bevy.city testuje v běžném provozu elektromobily s vyměnitelnou baterií
Fotografie: Bevy.city
  • Jedná se o technologii BattSwap
  • Výměna vybité baterie zabere tři minuty času
  • Díky menším a jednodušším bateriím klesá pořizovací cena elektromobilu

Zavedení rychle vyměnitelných baterií zejména do firemních flotil bude představovat významný krok k odstranění bariér elektromobility. Logistická firma Bevy.city od června testuje první dvě taková vozidla v rámci běžného provozu své rozvážkové služby v Praze a okolí. Automatizovaná výměnná stanice českého startupu BattSwap dokáže během necelých tří minut nahradit vybitou baterii speciálně upraveného elektromobilu za novou. Vozidlo tak může být zpět v provozu za stejnou dobu jako v případě čerpání tradičních pohonných hmot. Technologie BattSwap adresuje hned několik problémů, se kterými se elektromobilita stále ještě potýká. Nabíjení, které na dlouhou dobu vyřadí elektromobil z provozu, nahrazuje výměnou baterie.

Bevy.city

Elektromobil vyjede na nízkou rampu a zařízení samo vymění vybitou baterii za novou. Celá akce včetně nájezdu a sjezdu z rampy přitom nezabere více než tři minuty, tedy stejný čas, jako by trvalo čerpání pohonných hmot u klasického automobilu. „Nová technologie je ideálním řešením pro rozvážkové a kurýrní společnosti jako Bevy.city. Ve spádové oblasti, jako jsou města nebo velká logistická centra, získají prakticky neomezený dojezd, spolu s novou zásilkou si totiž v depu mohou rovnou vyzvednout i nabitou baterii,“ říká Radek Janků, zakladatel a CEO společnosti BattSwap. Výměna baterie je také odpovědí na nedostatek dobíjecích míst a kapacitní problémy, které logistické firmy využívající elektromobily ve svých areálech řeší. Jedna malá stanice dokáže obsloužit zhruba 100 elektromobilů. Není tak nutné, aby součástí depa byly obrovské plochy potřebné pro dobíjení.

Logistická společnost Bevy.city, která v současné době provozuje flotilu více než 80 elektromobilů v České republice a v Německu, se stala první firmou, která českou technologii BattSwap testuje. V rámci testovacího provozu využívá Bevy.city výměnnou stanici umístěnou ve svém depu a dva elektromobily výrobce Nextem vybavené technologií BattSwap. Testovací provoz bude probíhat celé léto. „Stejně jako my, i firma BattSwap vidí budoucnost městské logistiky v elektromobilitě. Jejich řešení nám, a tím i našim zákazníkům, může přinést obrovské výhody, ať už jde o jednodušší plánování tras, nižší provozní výdaje nebo optimalizaci nabíjecích kapacit. Pokud se celý systém v našem zkušebním provozu osvědčí, plánujeme spolupráci s firmou BattSwap do budoucna rozšířit,“ říká Ladislav Janckulík, zakladatel logistického start-upu Bevy.city.

„U technologie výměny baterií je pro nás zajímavá i finanční stránka. Díky menším a jednodušším bateriím výrazně klesá pořizovací cena elektromobilu, navíc lze baterie nabíjet nezávisle na vozidlech, v jiné lokalitě a naplánovat nabíjení tak, abychom využívali přebytky elektřiny v síti s nižším tarifem. To vše pak můžeme promítnout do výhodnějších cen pro naše zákazníky,“ dodává Ondřej Koči, provozní ředitel ve společnosti Bevy.city.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze