BMW testuje revoluční elektromotor. Sklízí tím ovoce podpory startupů

3
BMW testuje revoluční elektromotor. Sklízí tím ovoce podpory startupů
Fotografie: BMW
  • Mnichovská automobilka už 9 let systematicky podporuje vybrané startupy
  • Zrychluje tím adaptaci nových technologií z nejrůznějších oborů
  • Aktuálně došlo na pohon elektromobilů, který by měl posunout vývoj

BMW oznámilo zahájení praktických testů nového typu elektromobilu, vyvinutého mnichovským startupem DeepDrive. Ten si automobilka vyhlédla v rámci programu BMW Startup Garage na autosalonu IAA 2021, tedy nedlouho po jeho vzniku. Projekt inovativního konceptu elektromotoru pro elektromobily sice zatím nedostal obchodní jméno, avšak vývojáře prý ohromil už v prototypovém stádiu. Aktuálně začíná fáze praktického testování jeho různých variant, od nichž si BMW slibuje výrazné zlepšení účinnosti a výkonu.

Princip inovace byl prozrazen bez jakýchkoliv podrobnějších parametrů, v zásadě jde o pohon dvou rotorů jediným statorem. Toto řešení má výrazně zlepšit hustotu točivého momentu a umožnit dosáhnout stejného výkonu při podstatně zredukovaných rozměrech motoru, které mj. citelně sníží jeho cenu a zlepší škálovatelnost. To umožní montáž elektromotorů přímo do kol, protože podstatně klesnou neodpružené hmoty oproti konvenčnímu řešení. Další možností aplikace je klasický centrální pohon obou kol jedné nápravy.

Společnost DeepDrive spolupracuje i s Continentalem, s nímž vloni vyvinula prototyp kolového modulu, integrujícího elektromotor a bubnovou hydraulickou třecí brzdu. Letos byl jejich inovativní koncept elektromotoru oceněn Německou cenou za inovace.

Diskuze ke článku
Dalibor Zacios
Dalibor Zacios
Naposledy upraveno: 17. 7. 22:47
Zaujala mě poznámka, že takový motor umístěný přímo v kole sníží neodpružené hmoty - to ten motor bude lehčí než poloosa, resp. její část u náboje kola + samotný náboj?
Jaroslav Štreit
Jaroslav Štreit
Aha, takže vymysleli kolo? :-D Aktuální koncept se používá z různých důvodů a z různých důvodů je téměř neměnný už přes 100 let.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze