Kia urychluje vývoj bojových vozidel budoucnosti a věří vodíku

Kia urychluje vývoj bojových vozidel budoucnosti a věří vodíku
Fotografie: kia-express.cz
  • Kia se připravuje na rozhodující posouzení návrhu vojenských vozidel příští generace
  • Kia se věnuje pokročilému výzkumu s cílem aplikovat nové technologie u vojenských vozidel (vč. platformy EV, autonomního řízení a vodíkových palivových článků)

Společnost Kia Motors Corporation odhalila plán vyvinout novou standardní platformu pro vojenská vozidla příští generace, čímž se zároveň posílí konkurenční výhoda automobilky v budoucích vojenských projektech, jak informuje v tiskové zprávě.

Kia Motors plánuje ještě letos zahájit výrobu prototypů středně velkých standardních vozidel a absolvovat v roce 2021 zkušební hodnocení v gesci korejské vlády. Cílem výrobce je armádní nasazení od roku 2024 v návaznosti na proces standardizace a výchozí výrobní testy. Projekt středně velkého standardního vozidla je výsledkem společné investice korejské armády a společnosti Kia Motors. Rozsáhlý program spočívá v náhradě aktuálně používaných standardních vojenských vozidel s užitečnou hmotností 2,5 tuny a 5 tun a vývoji nových obrněných vozidel s užitečnou hmotností 5 tun.

Kia Motors - armádní vozidla

Standardní vozidla budou disponovat řadou nejnovějších komerčních technologií vč. naftových motorů 7,0 litru s vysokým točivým momentem a automatickou převodovkou, ABS, protiprokluzové funkce (ASR), zadního parkovacího asistenta, 360° monitorovacího systému, satelitní navigace a vyhřívání sedadel. Díky vývoji nových vozidel na podvozkové platformě podle zásad modulárního přístupu bude Kia schopna v budoucnu vyvíjet i další odvozená provedení – například vozidla vybavená různými zbraňovými systémy nebo vozidla navržená na základě vysoce speciálních specifikací a technologií.

Výrobce již připravil základní návrh koncepce nových vojenských terénních vozidel (ATV) a má v plánu počátkem příštího roku představit prototyp. Nové terénní vozidlo se bude vyvíjet nejen pro vojenské účely, ale najde uplatnění i v dalších oblastech, například v průmyslu nebo při volnočasových aktivitách – přitom využije holý podvozek odolného SUV Kia Mohave.

Technologie palivových článků je považována za řešení vhodné pro budoucí vojenská vozidla, neboť může zajistit velkou kapacitu dodávek elektřiny za bojových podmínek.

V rámci dalšího posilování vývoje budoucích armádních bojových systémů se Kia rovněž aktivně věnuje pokročilému výzkumu a vývoji, kdy kombinuje nejnovější automobilové technologie se světem vojenských vozidel. Firma vyvíjí technologii autonomního řízení pro vojenská vozidla s potenciálem pomáhat v oblasti zásobování vojsk. Kia dále zkoumá možnosti uplatnění technologie vodíkových palivových článků v nejrůznějších vojenských aplikacích vč. vozidel poháněných palivovými články a záložních elektrocentrál. Technologie palivových článků je považována za řešení vhodné pro budoucí vojenská vozidla, neboť může zajistit velkou kapacitu dodávek elektřiny za bojových podmínek.

Kia Motors - armádní vozidla

Kia Motors pro korejskou i další zahraniční armády vyrobila řadu různých vozidel s užitečnou hmotností 0,25 tuny, 1,25 tuny, 2,5 tuny a 5 tun. Kia doposud nabízela devět různých modelových typů a 100 odvozených provedení s celkovým objemem produkce 140 tisíc vojenských vozidel. Firma vyráběla terénní pásový transportér s označením BV206. V roce 2001 vyvinula 15tunové vyprošťovací vozidlo a tahač pro přepravu těžkého vybavení, čímž položila základy produkčního systému kompletní modelové řady vojenských vozidel napříč různými velikostními segmenty.

Kia rovněž jako první v Koreji vytvořila lehké víceúčelové taktické vozidlo, nahrazující dosavadní vozy s užitečnou hmotností 0,25 tuny a 1,25 tuny. Vozidlo bylo vybaveno spolehlivým motorem, automatickou převodovkou a brzdovou soustavou z modelu Kia Mohave; dále využívalo nejnovější komerční technologie a speciální vojenské specifikace vč. elektronického systému pohonu všech kol.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze