Kia Soul EV nejspíše dostane o 3 kWh větší baterii. Má to vůbec smysl?

Kia Soul EV nejspíše dostane o 3 kWh větší baterii. Má to vůbec smysl?
  • Současná Kia Soul EV disponuje baterií o kapacitě 27 kWh a dle NEDC urazí až 212 kilometrů
  • Nový Soul EV by díky 30 kWh baterii nabídl dle NEDC dojezd 250 kilometrů a je otázkou, zda to uživatel v běžném provozu opravdu pozná
  • Největším lákadlem v porovnání s konkurencí, která své dojezdy navyšuje, by musela být opravdu zajímavá cenovka

Kia Soul EV je jeden z nejlepších elektromobilů, o čemž jsme se přesvědčili v našem podrobném testu. Dokonce jsme si vzali i dvě varianty a navzájem je porovnali. Elektrický Soul zvládne v reálném provozu 130 až 150 kilometrů podle toho, jak máte zrovna těžkou nohu.

V útrobách pracuje 27kWh baterie a elektromotor o výkonu 110 koní. Zatímco tací jako elektrický Volkswagen Golf, Nissan Leaf i BMW i3 navýšili svůj dojezd, právě na Kiu Soul se ještě čeká. Nyní se však objevují informace, že by nová Kia Soul EV mohla dostat do svých útrob 30 kilowatthodin. Upřímné si nejsem jistý, zda je to pro zákazníka výhra a moc mi tento krok nedává smysl.

Dle NEDC Soul EV zvládne 212 km. S novou baterií by se jednalo o 250 kilometrů. Pokud by se Kia opravdu vydala touto cestou, pak by Soul EV vše musel odůvodnit zajímavou cenovkou. Vypadá to tedy, že v dohledné době se elektromobilu s dojezdem 300 a více kilometrů od této korejské automobilky nedočkáme.

Čeho jsme se však dočkali, je plug-in hybridní Niro, které se ukázalo na pařížském autosalonu. Na trh má dorazit ještě letos. Cílem inženýrů je, aby Niro zvládlo urazit až 55 kilometrů na jedno nabití. O to se má postarat 8,9kWh baterie, která se nabíjí skrz Mennekes.

Technické parametry Kia Soul EV (2014) Soul EV

Kompletní specifikace
Konstrukcehatchback, 4 140 × 1 800 × 1 593 mm, 1 490 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: přední
Výkon84 kW, 110 koní, točivý moment: 285 Nm
Baterie27 kWh
Nabíjeníkonektory: CHAdeMO, Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 14,7 kWh / 100 km, dojezd: 212 km
Cena od849 980 Kč

Zdroje: kia-world.net

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze