Kia Soul EV pro modelový rok 2018 urazí až 250 km. Kolik bude stát?

Kia Soul EV pro modelový rok 2018 urazí až 250 km. Kolik bude stát?
  • Cena za modernizovanou Kia Soul EV začne lehce pod 870 tisíci korunami
  • Změnou prošla maska chladiče, hustota baterií a také pružiny
  • Nárůst dojezdu činí 38 kilometrů

Když jsme měli na test elektrickou Kia Soul, tak se nám moc líbila. Dojezdově, i kvůli ne úplně aerodynamickém tvaru, na tom nebyla nejlépe, což se teď do jisté míry změní. Kia navýšila dojezd, a to o 38 kilometrů.

Kia Soul EV (2018)

Kia Soul EV v modelovém provedení 2018 se dočká vyššího dojezdu, a to díky vyšší hustotě baterií. Celkově tak na jedno nabití má urazit až 250 kilometrů, tedy o 38 km více. To není zásluhou pouze zvýšené kapacity baterií, ale také lepší aerodynamiky chladiče, nových pneumatik a také vratných pružin potlačujících drhnutí brzd.

Takto vůz komentuje Artur Martins, viceprezident pro marketing a produktové plánování ze společnosti Kia Motors Europe: „Soul EV je první celosvětově prodávaný elektromobil značky Kia, který si nachází stále vyšší oblibu u evropských zákazníků hledajících ekologický vůz s nápadným designem. Prodeje tohoto modelu během prvního letošního čtvrtletí vykázaly meziroční nárůst o 28 %, a tak přispěly k nepolevujícímu růstu prodeje vozů Kia s vyspělými typy pohonu. Díky změnám modelového provedení 2018 bude tento vůz z pohledu zákazníka ještě atraktivnější, zejména díky delšímu jízdnímu dosahu mezi dobíjeními.“

Kia Soul využívá baterie typu Li-Ion. Počet jednotlivých akumulátorů vzrostl ze 192 na 200 a také došlo k optimalizaci elektrolytů. Změna se dotkne také napětí, kdy dojde k navýšení voltáže ze 360 na 375 V. Energetická kapacita též vyrostla, a to celkem o 3 kWh na současných 30 kWh.

Změna se dotkla nejen útrob. Přepracovaná je maska chladiče, která vytváří menší aerodynamický odpor. Baterie jsou umístěny pod zadní lavicí způsobem, že nezasahují do prostoru pro cestující. Vůz je obut do pneumatik Michelin s nízkým valivým odporem, který je dalším dílkem skládačky na cestě za vyšším dojezdem.

Elektrická Kia Soul není žádné ořezávátko ani co se technologií týká. CarPlay nebo Android Auto nechybí, stejně jako integrovaný infotainment, který má hezkou a povedenou grafiku.

Jinak jde prakticky o stejný vůz, jakým je Kia Soul EV nyní, a my musíme dodat, že se nám velmi líbil. Snad se brzy dočkáme ještě většího dojezdu. Pokud nad novou verzí tohoto Korejce přemýšlíte už nyní, tak si připravte 869 980 Kč, za které bude Soul EV váš včetně metalického laku karoserie.

Technické parametry Kia Soul EV (2014) Soul EV

Kompletní specifikace
Konstrukcehatchback, 4 140 × 1 800 × 1 593 mm, 1 490 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: přední
Výkon84 kW, 110 koní, točivý moment: 285 Nm
Baterie27 kWh
Nabíjeníkonektory: CHAdeMO, Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 14,7 kWh / 100 km, dojezd: 212 km
Cena od849 980 Kč

Zdroj: tisková zpráva

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze