Kia pracuje na novém městském elektromobilu. Představit se má v roce 2022

Kia pracuje na novém městském elektromobilu. Představit se má v roce 2022
Fotografie: Kia Motors
  • Novinka se má stát alternativou k městské hromadné dopravě
  • Dorazí v roce 2022
  • Vůz půjde pronajmout na týden či měsíc

Kia plánuje velký krok v oblasti elektromobility. Její inženýři totiž pracují na čistě elektrickém miniaturním vozítku. Za svůj vzor si bere chystaný Citroën Ami. O všem informuje electrive.com. Zatím není stanoven přesný harmonogram produkce a nasazení do provozu, ovšem neoficiální informace hovoří o roce 2022. Malé elektrické auto pro městské oblasti bude nabízeno jak ke koupi, tak i formou pronájmu.

Pro ty, co nebudou chtít jezdit MHD

Tím pádem se má nová elektrická Kia stát vhodnou alternativou pro městskou hromadnou dopravu. Celý nápad pak vznikl hlavně kvůli pandemii koronaviru, která pohltila takřka celý svět. Její dopady jsou přímo katastrofické a automobilky již dnes řeší, jakou prodejní a výrobní strategii mají vlastně do budoucna využívat. Lidé se dnes chtějí cítit bezpečně a mnoho z nich přešlo z veřejné dopravy do té soukromé. I to je možnou výhodou pro Kiu, jejíž chystaná novinka by tak měla mít o to větší úspěch.

Elektrické mini auto má být vozidlem třídy L6 nebo L7, což znamená, že jeho hmotnost nepřesáhne v nenaloženém stavu 350, popřípadě 400 kg. Důležitou otázkou budou taktéž výrobní náklady. Teprve podle nich se rozhodne o konečné ceně. Zatím se ani neví nic konkrétního o možných variantách, u nichž by se lišila kapacita baterií a celkový dojezd.

K dispozici má být i možnost pronájmu na týden/měsíc. Otázkou je ale údržba i to, jak se k vozítkům budou koneční uživatelé chovat. O tom je ale nyní zbytečné spekulovat.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze