Kia chystá sportovní elektrický sedan. Nahradí model Stinger úplně ve všem

Kia chystá sportovní elektrický sedan. Nahradí model Stinger úplně ve všem
Fotografie: Kia
  • V plánu jsou tři verze s odlišným výkonem a typem pohonu
  • Kia GT1 dorazí na trh v roce 2026
  • Vrcholné provedení dostane 612 koní a 113,2kWh baterii

Ještě před pár lety byla v nabídce silniční střela Kia Stinger GT. Pod kapotou se skrýval benzinový šestiválec a jízdními dovednostmi vůz konkuroval třeba i řadě 5 od BMW. Jenže stejně jako ostatní výrobci, i Kia přechází na elektromobily. To znamená, že Stinger již nemá v nabídce místo, což těžce nesou někteří příznivci značky. V budoucnu se ale nejspíše chystá plnohodnotná náhrada, o které píše thekoreancarblog.com. Podle uniklého plánu automobilky na dalších pár let by měl začátkem roku 2026 dorazit na trh nový elektrický sedan s označením GT1. Ten bude duchovním nástupcem modelu Stinger, nabídne stejnou karoserii a současně vyšší výkon než v případě EV6 GT.

Model GT1 bude prvním elektrickým vozidlem s logem Kia, které bude vybaveno platformou eM. Ta je vyvinuta společností HMG a je nadstavbou platformy E-GMP. Kia GT1 dostane největší baterii, jakou kdy korejská automobilka používala. Konkrétně by měla nabídnout využitelnou kapacitu 113,2 kWh, což je více než třeba u vozu Kia EV9. Díky tomu by měl nový sportovní sedan na jedno nabití ujet až 750 km. Lze očekávat maximální výkon 612 koní, který poputuje na silnici skrze pohon všech kol. V nabídce se má objevit i základnější verze, jež nabídne pohon zadní nápravy a o dost skromnějších 218 koní. Zlatým středem pak bude čtyřkolka s výkonem 435 koní.

Kia GT1 se na trh dostane v roce 2026 a nejsilnější provedení zaujme zrychlením z 0 na 100 km/h v čase okolo 3,3 sekundy. Maximální nejvyšší rychlost je zatím zahalena tajemstvím, což platí taktéž o cenách chystané novinky.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze