Kia EV6 GT
test

Kia EV6 GT

Jejím revírem je levý pruh
3

Svět supersportovních elektromobilů je celkem rozmanitý a korejská automobilka Kia do něj přispěla modelem EV6 GT. My jsme jej pořádně protáhli po okreskách a dálnicích napříč celou republikou. Dostal nás brutální výkon, dynamika a vlastně i spotřeba. Za kolik umí jezdit 585koňový elektromobil a je to dost dobrá alternativa k německé rychlé prémii?

EV6 GT je aktuálně nejvýkonnějším modelem značky a je nepřímým nástupcem benzinového modelu Stinger. Ten nabízel úchvatný šestiválec s objemem 3,3 litru, elektrická EV6 tak má na co navazovat. Standardem je zde pohon obou náprav, ostřejší naladění podvozku, odolnější technika pohonu a zlepšilo se taktéž chlazení baterie. Provedení GT je oproti dalším variantám o pár milimetrů snížené a hlavně ho lze poznat podle jinak umístěné zadní mlhovky. Ta designem připomíná závodní monoposty F1 a dodatečné polepy karoserie dávaly okolí najevo, že právě okolo nich projelo to nejlepší s logem Kia.

Technické parametry Kia EV6 GT

Kompletní specifikace
Konstrukcehatchback, 4 695 × 1 880 × 1 550 mm, 2 200 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: 4×4
Výkon430 kW, 585 koní, točivý moment: 740 Nm
Baterie77,4 kWh (77,4 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 240 kW, palubní: 11 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 20,6 kWh / 100 km, dojezd: 424 km
Cena od1 780 980 Kč

Dalším poznávacím znamením vrcholné edice jsou jedovatě žluté brzdové třmeny, které za 21" disky zářily. Modrý lak karoserie patřil mezi příplatkové položky, ale vzhledem k ceně 20 tisíc Kč jej nepovažuji za nikterak předražený. Připomínku mám k vysouvacím klikám dveří, které ne vždy stihly vyskočit, než jsem došel k vozidlu. Občas jsem proto byl nucen vzít klíček, klasicky na dálku odemknout a následně se dostat do vozu. To je snad jediný neduh, na který jsem v prvních dnech přišel. V kabině to pak vypadá, že EV6 GT se chystá rovnou na závodní okruh. Vynikající skořepinová sedadla jsou vhodná i pro robustnější postavy a jejich výplň byla překvapivě celkem měkká. S vozem jsem proto neváhal absolvovat 420 kilometrů dlouhou pracovní cestu napříč ČR.

Celokožený volant s přidaným tlačítkem GT na pravé straně je pro mě ale celkem fádní věc, kterou bych u vrcholné varianty určitě nečekal. Volant je totiž na chlup stejný jako v nižších verzích a manipulace s ním je kvůli příliš úzkému věnci poměrně těžká. Navíc mu chybí spodní rameno. Něco takového bych jako majitel okamžitě vyměnil, a to i za cenu ztráty určitých funkcí, které se dají přes volant ovládat. Dotykový ovládací panel klimatizace lze během sekundy změnit na panel pro ovládání autorádia a s ním spojených funkcí. Jenže stačí chvíle nepozornosti a řidič místo hlasitosti „ladí“ rychlost ofuku čelního okna.

Toto se mi stalo během týdne mnohokrát a vždy za to mohla moje ztráta paměti. Panel lze totiž ovládat skoro poslepu, jenže je nutné si pamatovat, jakou volbu na něm řidič naposledy nechal. Toto řešení je tak za mě trošku nešťastné a chtělo by to u příští generace rozhodně vychytat. A pozor, kdo rád využívá možnost předehřevu baterie, toho může rozhodit červená ikonka, která připomíná žhavení spalovacího motoru. Nezkušení majitelé se tak v zimě mohou leknout, co že se to s jejich vozem stalo. Jinak ale Kia EV6 GT nemá chybu a po řidičské stránce se dá zařadit mezi to nejlepší, co jsem letos mohl řídit. Kombinovaný výkon 575 koní, tři jízdní režimy a oslňující zrychlení i daleko za hranicí 100 km/h – to vše je návykové.

K dispozici jsem měl 740 Nm točivého momentu, které dokáží pěkně zarazit všechny cestující do sedadel. Vždyť 2,2 tuny těžký elektromobil umí zrychlit z 0 na 100 km/h v čase 3,5 sekundy! Takto rychlé jsou přitom vrcholné verze prémiových německých sedanů, a to ještě v okořeněných verzích „Plus“ či „Performance“. Není divu, že po celý týden, co jsem měl tu čest řídit EV6 GT, se našel jen jeden skutečný soupeř, který stačil na „korejskou sílu“. Je jasné, že 77,4kWh baterie se při takových radovánkách dokáže vyčerpat po ujetí sotva 220 km, jenže s tím se zde tak nějak počítalo. S lehkou nohou jsem dokázal pár dní jezdit za 18,7 kWh na 100 km, avšak to byla vyloženě nuda. Ostřejší sportovní tempo si vyžádá odběr 23,2 kWh na 100 km a extrém pak šplhá ke 35 kWh na 100 km.

Za volantem jsem si užil nadmíru zábavy a překvapily mě i tlumiče, které se nesnažily z mého těla vytřást duši. Verze GT se odlišuje tím, že dostala přední nápravu s dvojicí příčných ramen místo klasického McPhersonu. Samozřejmostí je jiná geometrie a kinematika, o 15 % tužší příčné stabilizátory a o 11 % tvrdší zadní pružiny. Naopak vpředu se pružiny o 9 % změkčily. Zadní víceprvková náprava se pak starala o dostatečný kontakt s vozovkou. Extrémní sportovní jízdě pomáhal systém e-LSD, který zde supluje samosvorný diferenciál. Jednoduše posílá točivý moment na to kolo, která má nejvíc trakce. Nechyběl ani driftovací režim, ale na ten jsem si v průběhu testu netroufl. A nějaké chyby během každodenních jízd? Poměrně dost mi chyběla možnost připlatit si za zadní stěrač.

Rozměrné zadní okno bylo často po ránu zaneseno vodou a za jízdy se rozhodně aerodynamika vozu nepostará o její odfouknutí. Ani dálková světla nepatří ke špičce segmentu a v noci je s nimi horší výhled do stran. Jinak si ale nejde na nic stěžovat a z mého pohledu se jedná o hodně dobré GT, které je schopné v jistém komfortu odvézt posádku několik stovek kilometrů naráz, aniž by si někdo stěžoval na nedostatek místa v kabině či nepohodlný podvozek. Přidejte si k tomu velmi rychlé nabíjení, 800V architekturu, možnost „potrestat“ široké množství sportovních sedanů a kombi z řad věhlasných výrobců a najednou před vámi stojí hodně schopný elektromobil, jehož cena nepřekročí hranici dvou milionů Kč.

Foto: Roman Havlín, fDrive.cz

kia-ev6
Klady
  • ostrá dynamika i ve vyšších rychlostech
  • spotřeba s lehkou nohou
  • skořepinová sedadla
  • dostatečně sportovní vzhled
  • 800V architektura
Zápory
  • netypicky tvarovaný volant
  • absence zadního stěrače
Diskuze ke článku
Alois Kácovský
Alois Kácovský
Dotykový ovládací panel lze nastavit - buď se vždy vrátí zpět na výchozí volbu a nebo zůstane přepnutý. Stačí chvíli tisknout přepínací "tlačítko" a vybrat si požadované chování.
Roman Wirgler
Roman Wirgler
Trošku mi uniká, proč si pořídit auto se 600 PS a potom jezdit s lehkou nohou. No snad jen kvůli tomu, abych nepřišel o noty, ale to si můžu koupit loudu a nemusím se bát.
Okupovat levý pruh s tím tak moc dlouho nejde. Stačilo by ale, kdyby to jelo po dálnici s průměrem 160 km/h a po dobu 3 - 4 hodiny. To je ale ještě hudba budoucnosti, a dosti vzdálené..........
Jiri Jelinek
Jiri Jelinek
"možnost „potrestat“ široké množství sportovních sedanů a kombi z řad věhlasných výrobců" Kolik je tomu autorovi, popřípadě jaké je jeho IQ?
Na dálnici v "NDR" "potrestá" několik prémiovek a následně se "vítězně" odplíží k nejbližší nabíječce? Baterie disponuje energií pouze na 10 minut plného výkonu a to ještě jen teoreticky. Samozřejmě nikdo tak toto BEV nebude využívat, ale i daleko pravděpodobnější režim nic moc.
Stačí se podívat na na YT (hledat H06CxuuFPzg), kde toto vozidlo jelo ustálenou rychlostí 200km/h a vydrželo to 42minut, spotřeba byla "krásných" 58.2 kWh/100km, přitom výkon motoru byl pouhých 100-130kW.
Pokud EV6 jede na rychlostním limitu 260km/h, bere si 260kW , takže nejpozději po 18minutách skončí v odstavném pruhu :-)
Takže mi z toho vychází, že je to naprosto přiměřené vozidlo zejména pro jedince, kteří si potřebují při rozjezdu u semaforu kompenzovat malý pindík :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze