Kaufland nabízí už 50 rychlodobíjecích stanic od ČEZ a plánuje další desítky

1
Kaufland nabízí už 50 rychlodobíjecích stanic od ČEZ a plánuje další desítky
Fotografie: fdrive.cz
  • Dva nové stojany umožňující rychlé dobití elektromobilů hlásí prodejny řetězce Kaufland v Pardubicích a Dvoře Králové
  • Počet zelených stanic ČEZ umístěných na parkovištích této sítě tak přesáhl padesátku
  • Loni u nich elektromobilisté „načerpali“ celkem 460 milionů kWh, meziročně o 66 % více
  • Tato energie by umožnila jednomu elektromobilu 76 cest kolem světa

Rychlý nákup a v mezičase elektromobil čerpající na parkovišti energii pro další jízdu. To je realita, kterou zákazníci řetězce Kaufland z řad řidičů e-aut, zažívají stále intenzivněji. Díky rychlodobíjecím stanicím ABB, které na parkovištích u prodejen Kaufland instaluje společnost ČEZ, doplní většinu kapacity baterií svých vozů v řádu desítek minut nyní také u stojanů v Pardubicích-Rosicích a Dvoře Králové. Stanice tohoto typu fungují i v režimu tzv. normálního AC dobíjení (doplní baterie v řádu hodin), který Kaufland nabízí svým zákazníkům bezplatně. Řidičům stačí jen nainstalovaná mobilní aplikace FUTUR/E/GO.

Spolupráce energetiků s nákupním řetězcem znamená pro vybrané nové a zmodernizované prodejny Kaufland vždy instalaci minimálně jedné stanice. Maximálním počtem stojanů rychlého dobíjení se mohou pochlubit lokality v Ostravě-Zábřehu a na pražském Vypichu, kde funguje hned trio stanic. Celkem nabízí Kaufland dobíjení od ČEZ ve dvanácti krajích České republiky, nejvíce v Praze (13), Moravskoslezském, Středočeském (po 7) a Královéhradeckém kraji (6). Nejzápadněji situovaná stanice u prodejen Kaufland je v provozu v Ostrově nad Ohří, nejvýchodnější v Karviné, nejseverněji fungující stojan je v Jeseníku a nejdál na jihu v Hodoníně.

Elektromobily už se staly plnohodnotnou alternativou ke klasickým autům. Kaufland při svém podnikání klade důraz na trvale udržitelný rozvoj a podporuje různé ekologické technologie včetně elektromobility. Zrychlujeme tempo instalací dobíjecích stanic na parkovištích našich prodejen. V této službě vidíme jednoznačný benefit pro naše zákazníky i širší veřejnost. Ve spolupráci s ČEZ chceme pokračovat i v dalších lokalitách napříč celou Českou republikou,“ doplňuje Renata Maierl, tisková mluvčí společnosti Kaufland.

Loni zastavili elektromobilisté u některé z prodejen Kaufland celkem 38 547krát a „načerpali“ zde dohromady 460 184 kWh elektřiny. S takovou porcí energie by jeden elektromobil střední třídy dokázal urazit 3 067 893 km, a více než 76krát tak objet zeměkouli. Průměrně elektromobily na stojanech u prodejen Kaufland při jednom dobíjení odebraly 11,9 kWh elektřiny. O rok dříve přitom na dobíječkách ČEZ u prodejen Kaufland odebrali řidiči e-aut 276 461 kWh. Meziroční růst tak dosáhl 66 procent.

Kaufland výrazně pomáhá rozvoji elektromobility v České republice. Díky naší spolupráci mají řidiči elektromobilů možnost čerpat energii třeba v Jeseníku nebo Bruntále, tedy v místech, kde jakékoli stanice dosud úplně chyběly,“ říká Tomáš Chmelík, manažer útvaru čisté technologie ČEZ. „Poptávka po rychlém dobíjení e-aut rychle roste. Navzdory pandemickým omezením chceme proto i letos udržet tempo výstavby nových stanic, kterých jsme v celé naší síti loni zprovoznili přes osmdesát. Do pěti let bychom celkový výkon stanic v naší síti rádi ztrojnásobili na více než 50 tisíc kW,“ plánuje Tomáš Chmelík.

Síť veřejných dobíjecích stanic Skupiny ČEZ, největší svého druhu v České republice, je rozsahem srovnatelná se středně velkými řetězci klasických čerpacích stanic. Každá ze stanic představuje dva dobíjecí body, takže v síti ČEZ může v jednom okamžiku dobíjet baterie až 560 elektromobilů. Celkový instalovaný výkon dobíjecích bodů v síti činí více než 18,5 tisíce kW, což je např. ekvivalent středně velké vodní elektrárny zásobující ekologickou elektřinou domácnosti 50tisícového města. Řidičům e-aut garantuje ČEZ u drtivé většiny stanic odběr skutečně bezemisní energie – a to díky certifikaci původu elektřiny z obnovitelných zdrojů operátora trhu OTE.

Diskuze ke článku
Zdeněk Buřič
Zdeněk Buřič
Ve Zlíně u Kauflandu v ulici Sokolská je už od poloviny prosince zabalená nabíječka ČEZ. Tato ale stále nefunguje.....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze