Kamiony na baterky táhnou. Aktuálně jej představilo i Geely

Kamiony na baterky táhnou. Aktuálně jej představilo i Geely
Fotografie: Geely
  • Kamion dostal koncernovou značku Farizon Auto
  • Vyrábět se má od roku 2024
  • Nabídne kompletní mobilní domov

Trh s elektrickými tahači začal zajímat i čínské výrobce, což je jasný signál do Evropy i USA, že by firmy neměly s vývojem vlastních modelů otálet. Aktuálně představil koncern Geely (mj. vlastník značek Volvo Cars a Polestar) koncept chytrého tahače pro různé typy pohonů. V jeho útrobách se totiž počítá nejen s výměnnými bateriemi, ale také s prodlužovačem dojezdu či metanolovým hybridem. Geely prohlašuje, že tahač Farizon Auto Homtruck se dostane na trh v roce 2024 a půjde prý o jeden z nejpokročilejších nejčistších náklaďáků svého druhu.

Homtruck nabídne nejen ekologické pohony (žádné bližší specifikace výrobce zatím neuvolnil), ale i propojení s logistickým systémem pomocí 5G a V2X, které by mu mělo zajistit přesné načasování dodávek i jejich rozložení pro co nejefektivnější využití. Rovněž řídicí systémy kamionu ve spolupráci s rozsáhlou senzorikou dokáží optimalizovat využití energie k jízdě. Kamion by měl být rovněž připraven na autonomní jízdu čtvrté úrovně, včetně hospodárné jízdy v těsné koloně kamionů.

To ale není vše; svůj nezvyklý název si nový stroj vysloužil tím, že se má stát v pravém slova smyslu domovem na kolech. Koncept se chlubí nejen lůžkem, ale i kompletní koupelnou s toaletou i sprchou, malou pračkou, chladničkou, kuchyňkou a dokonce i čajovarem. Zdá se, že Tesla Semi dostane brzy velmi nepříjemnou konkurenci. Výrobce totiž tvrdí, že příprava vybitého elektromobilu bude otázkou minut.

Návrháři pracovali nejen s nejmodernějšími technologiemi, ale také s aerodynamikou
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze