Kalifornské úřady obvinily Teslu z klamavé reklamy, hrozí jí velice přísný trest

3
Kalifornské úřady obvinily Teslu z klamavé reklamy, hrozí jí velice přísný trest
Fotografie: Tesla
  • Kalifornský úřad pro motorová vozidla (DMV) obvinil společnost Tesla z falešné reklamy na Autopilota a FSD
  • Není to první případ, kdy se Tesla dostává pod drobnohled kvůli zavádějícím názvům funkcí

Podle kalifornského úřadu pro motorová vozidla DMV Tesla na svých webových stránkách zavádějícím způsobem inzerovala funkce Autopilot a Autonomní řízení (FSD). Generální ředitel společnosti Tesla Elon Musk a společnost samotná navíc mají ve zvyku veřejně vychvalovat schopnosti těchto funkcí do té míry, že se někteří lidé mohou domnívat, že jsou jimi vybavená vozidla plně autonomní. Jenže nic takového Tesla v současné době nenabízí, oba systémy, tedy Autopilot a FSD, jsou pouhými asistenty vyžadujícími stálou pozornost řidiče a jeho připravenost kdykoliv převzít zpět plnou kontrolu nad vozidlem. DMV se záležitostí začal zabývat na základě několika stížností. Po jejich přezkoumání DMV Teslu podle Los Angeles Times obvinil z klamání zákazníků a z uvádění nepravdivých prohlášení.

Tesle také přitížilo, že systém FSD se nějakým způsobem zúčastnil nejméně 8 nehod a existuje řada důkazů o nedokonalostech těchto systémů. Například video, na němž si senzorika auta splete měsíc se žlutým světlem semaforu, či Autopilot najíždějící do zaparkované sanitky. Tesla zatím oficiálně nezareagovala, v případě prohraného sporu by však DMV mohl požadovat až odebrání její licence k prodeji a výrobě automobilů na území Kalifornie. K tomu pravděpodobně nedojde, úřad DMV se však prý nechal slyšet, že pokud mu soud dá za pravdu, bude požadovat od Tesly zveřejňování inzerce a dalších informací vedoucích k informování veřejnosti o skutečném stavu věcí.

Diskuze ke článku
Martin Lacina
Martin Lacina
Naposledy upraveno: 9. 8. 2022 14:33
To je dost, ze si nekdo vsiml. Nevim jak to funguje za velkou louzi, ale tady u nas je to za trest.

A bohuzel ne jen, kdyz to pouzivate. Mrvi to i adaptivni tempomat, ktery misto aby resil co je pred vama sleduje i okolni pruhy a pak v nesmyslnych reakcich na neco bezduvodne vybrzduje.

A take je nutne neustale vypinat Emergency lane deparature avoidance, protoze jinak se s vami cas od casu zacne bezduvodne pretahovat volant o rizeni ve snaze vas zabit. Hloupe je, ze tahle funkce je dle mineni Tesly tak dulezita a uzitecna, ze se vam po kazdem nastoupeni do auta zase zapne…

Samotneho autopilota pak radeji komentovat vubec nebudu. Jedine k cemu je dobry jak jsem nedavno zjistil je jeho funkce vybuzeni adrenalinu, takze skvele, treba kdyz v noci usinate za volantem. Staci na par minut zapnout, a kdyz to prezijete uz spat urcite nebudete… ;-)
Dini Dini
Dini Dini
Tesla dostala 10let na rozjezd a těch teď končí. Už bylo na čase se k ní chovat jako k jiné automobilce. Jeden z důvodů, proč jsem Model 3 koupil byl i AP - a to jsem zvažoval připlatit za to FSD. A bylo to na základě reklamy. Dnes vím, že je to dokonce horší, než běžné držení v pruhu a adaptivní tempomat od konkurence. Spousta chyb, neumí číst značky, zadupne na dálnici, protože si myslí, že je tam 80kmh. Jsem si jistý, že za těch 20kkm jsem zažil víc nepříjemných situací kvůli autopilotovi, než kolika zabránil.
Tomáš Čermák
Tomáš Čermák
No koukam jeste ze jsem si Teslu nekoupil. Mel jsem pokuseni.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze