Jižní Korea bude s ČR těsněji spolupracovat na rozvoji vodíkových technologií

Jižní Korea bude s ČR těsněji spolupracovat na rozvoji vodíkových technologií
Fotografie: Roman Havlín, fDrive.cz
  • Jedná se o druhé uzavřené memorandum
  • Podepsání se uskutečnilo v rámci státní návštěvy prezidenta Jižní Koreje Jun Sok-jola v ČR
  • Účelem memorand je vytvořit rámec pro spolupráci v oblasti vodíku mezi ČR a Jižní Koreou

Posílení a rozvoj spolupráce v oblasti vodíkového hospodářství mezi Jižní Koreou a Českou republikou, vzájemná výměna zkušeností v oblasti investic, výzkumu a vývoje či společné pilotní projekty v oblasti vodíkových technologií. Nejen tohle jsou cíle dvou Memorand o porozumění, které dne 20. září v Praze podepsali zástupci České vodíkové technologické platformy (HYTEP) s jihokorejskou asociací H2KOREA a společností Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP). O nové dohodě informuje formou tiskové zprávy hytep.cz a podepsání memorand se uskutečnilo v rámci státní návštěvy prezidenta Jižní Koreje Jun Sok-jola v České republice. První memorandum bylo uzavřeno se specializovanou jihokorejskou asociací na podporu vodíkového průmyslu H2KOREA. Tato organizace se zaměřuje na rozvoj vodíkového hospodářství a působí jako most mezi veřejným a soukromým sektorem, podporuje podniky a řídí projekty mezinárodní spolupráce.

Memorandum za jihokorejskou stranu podepsal Jaehong Kim, předseda H2KOREA a za českou stranu Aleš Doucek, předseda představenstva České vodíkové technologické platformy (HYTEP). Těsnější spolupráce mezi Českou a Korejskou republikou podle signatářů memoranda přinese oběma stranám řadu pozitiv. „Jihokorejské vodíkové technologie se v posledních letech velmi rychle rozvíjejí a země se stává jedním z globálních lídrů v oblasti vodíkové energetiky. Jižní Korea patří mezi hlavní světové hráče ve vodíkovém průmyslu a směřuje k tzv. vodíkové ekonomice, která by měla hrát klíčovou roli v jejím přechodu na nízkouhlíkovou energetiku. Země je rovněž na světové špičce ve vývoji a výrobě vodíkových palivových články a patří například také mezi první státy, kde se začaly masově vyrábět vodíkové automobily. Možnost širší spolupráce s touto východoasijskou zemí vnímám jako jednoznačně pozitivní,“ vyzdvihl Aleš Doucek.

V pořadí druhé uzavřené memorandum nastiňuje možnosti vzájemné spolupráce v oblasti výroby vodíku pomocí jaderných technologií. Signatáři chtějí spolupracovat nejen v oblasti samotné technologie výroby vodíku pomocí jádra, ale také při hledání politické podpory a zlepšování právních předpisů. „Výroba vodíku pomocí jaderných technologií je významnou a životaschopnou cestou při přechodu na čistou vodíkovou energetiku. Korea Hydro & Nuclear Power vnímám jako velmi silného a technologicky mimořádně vyspělého partnera, který má v oblasti jaderných technologií mnohaleté zkušenosti,“ upozornil Aleš Doucek s tím, že právě KHNP je zároveň i společností, která má postavit dva nové bloky v Jaderné elektrárně Dukovany.

Účelem memorand je vytvořit rámec pro spolupráci v oblasti vodíku mezi oběma zeměmi a usnadnit sdílení technických znalostí, poradenství, dovedností a odbornosti. Spolupráce pak má probíhat v několika oblastech. „První z nich bude oblast investic, výzkumu a vývoje či inovací, a to včetně výroby, skladování a přepravy vodíku a vodíkových plnicích stanic. Spolupráce v této oblasti bude zahrnovat i vodíkové palivové články, vodíkové zásobníky či projekty výroby vodíku pomocí jaderné technologie. Jinou oblastí spolupráce bude podpora a rozvoj výměny informací, a to s cílem zavádění mezinárodních norem a certifikací pro nízkouhlíkový vodíkový ekosystém,“ doplnila Veronika Vohlídková, výkonná ředitelka České vodíkové technologické platformy (HYTEP).

Samotná forma spolupráce mezi českými a jihokorejskými partnery pak může mít řadu podob. Půjde například o výměnu veřejně dostupných vědeckých a technických informací, podporu podnikatelských aktivit a rozvoj trhů pro vodíkové technologie, propagace palivových článků a dalších řešení na bázi vodíku, poskytování informací o příslušných právních předpisech obou zemí a sdílení informací o pokynech týkajících se příslušných mezinárodních závazků, pořádání mezinárodních fór, setkání, workshopů a webinářů či společné technické studie, projekty a programy pro publikaci výsledků spolupráce.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze