Jaká legislativa platí pro provoz elektrokoloběžky?

Jaká legislativa platí pro provoz elektrokoloběžky?
Fotografie: Unicooltech

Elektrokoloběžky se v posledních letech staly nedílnou součástí našich měst a obliba tohoto ekologického způsobu dopravy neustále narůstá. Se zvyšujícím se počtem elektrokoloběžek ovšem roste také potřeba jasných pravidel a legislativy pro jejich provoz. Jaká pravidla musíte dodržovat při používání elektrokoloběžky v České republice a jak se tato pravidla změní od začátku roku 2024? Podívejme se na platnou legislativu a klíčová pravidla, která by měl každý řidič elektrokoloběžky znát.

Elektrokoloběžky a právní kategorie

Prvním krokem ke správnému používání elektrokoloběžky je pochopení právní kategorie, do které váš dopravní prostředek patří. Z hlediska české legislativy existují tři hlavní kategorie: jízdní kolo, motocykl a vozidlo kategorie Z.

  • Jízdní kolo: Pokud vaše elektrokoloběžka disponuje maximálním výkonem 250 W, hmotností do 25 kg a rychlostí do 25 km/h, je z hlediska zákona považována za jízdní kolo. Pro řízení této elektrokoloběžky tedy nepotřebujete řidičský průkaz, povinné ručení, registrační značku ani pravidelné technické prohlídky. To zahrnuje i elektrokoloběžky s pomocným motorem do 1 000 W.
  • Motocykl: Pokud elektrokoloběžka přesahuje výše uvedené parametry a lze ji schválit podle požadavků nařízení EU 168/2013, automaticky spadá do kategorie motocyklů. To znamená, že se musí řídit pravidly pro provoz motorových vozidel, včetně vlastnictví odpovídajícího řidičského průkazu, registrační značky, pravidelných technických prohlídek a od ledna 2024 i sjednání povinného ručení.
  • Vozidlo kategorie Z: Jde o elektrokoloběžky, které přesahuje parametry určené pro jízdní kolo, ale nelze ji schválit podle požadavků nařízení EU 168/2013. Může jít například o elektrokoloběžky které nedisponují alespoň jedním místem k sezení, nebo nesplňují jiné požadavky, stanovené v nařízení EU 168/2013. U těchto vozidel je také nutné schválení technické způsobilosti, ale není vyžadována registrační značka.

Do jaké kategorie spadá moje elektrokoloběžka? Poradí autorizovaný dovozce

Jak vidíte, legislativa není úplně jednoduchá a zařazení vašeho vozidla do správné kategorie zakládá určité povinnosti, jejichž nedodržení může být sankcionováno. Pro zjištění, jaký typ elektrokoloběžky si vlastně chcete pořídit, byste se měli obrátit na zkušeného autorizovaného dovozce, jakým je například firma Unicooltech.cz. Její zkušení zaměstnanci vědí o vozidlech, která prodávají, naprosto vše a rádi vám s výběrem elektrické koloběžky poradí. Nákupem koloběžky u autorizovaného dovozce také získáte jistotu, že je výrobek homologován pro český trh a že splňuje všechny technické požadavky.

Pravidla pro jízdu na elektrokoloběžce

Jízda na elektrokoloběžce považované za jízdní kolo:

  • Pravidla jízdy: Řidiči elektrokoloběžek považovaných za jízdní kola musí dodržovat stejná pravidla jako cyklisté. Pohybují se primárně po cyklostezkách a mohou využívat cyklistické zóny.
  • Přejíždění vozovky: Při přejíždění vozovky je nutno použít pouze přejezd pro cyklisty, na přechodu pro chodce musíte sesednout z koloběžky a jít pěšky.
  • Technický stav: Elektrokoloběžky by měly splňovat technické požadavky, včetně funkčních brzd, světelných odrazek a svítilen.
  • Místa zakázána pro jízdu: Řidiči elektrokoloběžek nesmí jezdit po chodnících, v pěších zónách, přechodech pro chodce a místech s explicitním zákazem vjezdu jízdních kol.
  • Místa zakázána pro jízdu: Řidiči elektrokoloběžek nesmí jezdit po chodnících, v pěších zónách, přechodech pro chodce a místech s explicitním zákazem vjezdu jízdních kol. Jízda v pěší zóně je povolena pouze v případě, že dopravní značka povoluje vjezd cyklistů.

Jízda na elektrokoloběžce považované za motocykl a vozidlo kategorie Z:

  • Řidičský průkaz: Pro řízení elektrokoloběžky považované za motocykl je nutný příslušný řidičský průkaz podle výkonu stroje.
  • Pojištění: Elektrokoloběžky v kategorii motocyklů musí mít od ledna 2024 sjednáno povinné ručení pro případné škody na majetku třetích osob.
  • Ochrana během jízdy: Při jízdě na elektrokoloběžce považované za motocykl je vyžadováno nošení bezpečnostní helmy.
Elektrokoloběžka

Požadavky na řidiče elektrokoloběžek

Pro elektrokoloběžky považované za jízdní kola:

  • Helma: Povinná pouze pro řidiče mladší 18 let.

Pro elektrokoloběžky považované za motocykl a vozidlo kategorie Z:

  • Minimální věk: Od 15 let, přičemž minimální věk se odvíjí od maximálního výkonu elektrokoloběžky.
  • Registrace a značka: Elektrokoloběžky považované za motocykl by měly být registrovány a mít namontovanou registrační značku. Pokud však koloběžka spadá mezi vozidla kategorie Z, registrační značku zatím potřebovat nebudete.
  • Platný řidičský průkaz: Pro jízdu na elektrokoloběžce považované za motocykl potřebujete platné řidičské oprávnění, které se odvíjí od výkonu dopravního prostředku.
  • Elektrokoloběžky v kategorii motocyklů a vozidel kategorie Z také podléhají schválení technické způsobilosti, to znamená pravidelné technické prohlídky.

Jaký typ řidičského průkazu potřebujete pro jízdu na elektrokoloběžce?

Pro řízení elektrokoloběžek s různým výkonem jsou vyžadovány různé typy řidičských průkazů. Zde je přehled:

Pro jízdu na elektrokoloběžce s výkonem od 1 000 do 4 000 W a s maximální rychlostí 45 km/h:

  • Typ řidičského průkazu: AM
  • Minimální věk: 15 let

Pro jízdu na elektrokoloběžce s výkonem od 4 000 do 11 000 W:

  • Typ řidičského průkazu: A1
  • Minimální věk: 16 let

Pro jízdu na elektrokoloběžce s výkonem od 15 000 do 35 000 W:

  • Typ řidičského průkazu: A2
  • Minimální věk: 18 let

Pokud jste dosáhli minimálního věku 24 let a jste držiteli řidičského průkazu A, popřípadě 20 let a vlastníte řidičský průkaz A2 po dobu dvou let, můžete jezdit na elektrické koloběžce bez omezení výkonu.

Je důležité si být vědom toho, že výkon elektrokoloběžky ovlivňuje, jaký typ řidičského průkazu je potřeba. Při výběru elektrokoloběžky je tedy nutné vzít v úvahu nejen technické parametry, ale také odpovídající řidičský průkaz, který máte k dispozici.

Sankce a pokuty za porušení pravidel

  • Pokuty: Porušení pravidel pro používání elektrokoloběžky může být trestáno pokutou, která může dosahovat až několika desítek tisíc korun.
  • Technická nezpůsobilost: Za jízdu s technicky nezpůsobilou elektrokoloběžkou může být uložena pokuta až ve výši 10 000 Kč.
  • Jízda po chodníku: Jízda po chodníku, s výjimkou dětí do 10 let, může být trestána pokutou až 2 000 Kč.
  • Jízda pod vlivem: Jízda pod vlivem alkoholu nebo jiných omamných látek může být trestána pokutou přesahující 30 000 Kč.

Vědomí všech pravidel pro jízdu na elektrokoloběžce a jejich respektování je klíčové pro bezpečnou a odpovědnou jízdu. Důkladné seznámení se s platnou legislativou a pravidly ještě před nákupem koloběžky tak může řidičům ušetřit nejen peníze, ale také předejít vážným bezpečnostním rizikům. Vzhledem k častým změnám v legislativě však doporučujeme tato pravidla pravidelně ověřovat.

Povinné ručení pro elektrokoloběžky od roku 2024

Od roku 2024 čeká provozovatele některých elektrokoloběžek nová povinnost – platit povinné ručení. Toto důležité nařízení bude se týkat všech elektrokoloběžek s konstrukční rychlostí vyšší než 25 km/h, nebo těch, které váží více než 25 kg a disponují konstrukční rychlostí vyšší než 14 km/h.

Aktuálně se v legislativním procesu nachází návrh nového zákona o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Tento návrh zákona přináší do našeho právního řádu změny inspirované novelou tzv. motorové směrnice (směrnice (EU) 2021/2118). Tato směrnice nově definuje vozidlo pro účely pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Nový zákon by měl platit od 1.1.2024 a měl by nahradit stávající zákon č. 168/1999 Sb. o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla.

Co konkrétně přináší směrnice EU/ER 2021/2118 a nový návrh zákona?

  • Zahrnutí elektrokoloběžek: Podle nově připravovaného zákona bude většina elektrokoloběžek považována za motorová vozidla a bude muset mít tzv. zelenou kartu. Povinné ručení se bude vztahovat na elektrokoloběžky s konstrukční rychlostí nad 25 km/h a koloběžky s váhou nad 25 kg s konstrukční rychlostí přesahující 14 km/h.
  • Pozitivní změny v prokazování povinného ručení: Vedle nového povinného ručení pro elektrokoloběžky dojde k pozitivní změně v prokazování povinného ručení pro všechna vozidla. To znamená, že proces prokazování povinného ručení pro elektrokoloběžky i ostatní vozidla bude jednodušší a modernější.

Kolik bude stát povinné ručení pro elektrokoloběžky?

I když přesná výše poplatků za povinné ručení pro elektrokoloběžky není zatím známa, předpokládá se, že bude dosahovat několika set korun ročně, v závislosti na výkonu koloběžky. Pokud si však zakoupíte elektrokoloběžku u autorizovaného dovozce Unicooltech.cz, můžete na této nové povinnosti výrazně ušetřit. Unicooltech.cz totiž nabízí svým zákazníkům ke každému zakoupenému stroji povinné ručení na celý rok zdarma, a to již dnes.

Dodržujte platnou legislativu

Abyste si jízdu na elektrokoloběžce co nejvíce užili a zároveň se vyhnuli sankcím, je důležité, abyste byli seznámeni s platnou legislativou a dodržovali všechna pravidla. Elektrokoloběžky jsou zcela nový způsob dopravy a současné předpisy na překotný vývoj nových technologií vždy reagují se zpožděním. V případě pochybností o platnosti právní úpravy je proto vždy dobré konzultovat aktuální předpisy a ujistit se, že jednáte v souladu s platnými normami. Elektrokoloběžky jsou efektivním a ekologickým způsobem dopravy, ale jejich používání musí být zodpovědné a v souladu s právními předpisy.