Jak pracují roboti v továrně BMW?

Jak pracují roboti v továrně BMW?
  • Všechny díly v továrně jsou dopravovány za pomoci robotů
  • Stroje používají použité baterie z BMW i3 a jsou plně autonomní

Továrna ve Wackersdorfu v Německu funguje jako dodavatel automobilových dílů pro celou BMW Group a jako řešení složité logistiky využívá samočinné roboty. Každý z elektrických pomocníků naprosto tiše zvedne kontejner se součástkami a za doprovodu blikajících diod dopraví svůj náklad na místo určení. Přestože je továrna velmi rozlehlá a nepřehledná, roboti si pomocí rádio-vysílačů, digitální mapy a nespočtu senzorů vždy dokáží najít tu správnou cestu. Vozítka velikosti cestovního kufru umí počkat, než přes cestu přejede jiné zařízení či přejde člověk, a zvládnou zatížení až půltunovým nákladem.

BMW logo

„Vývoj inteligentního dopravního robota je důležitým milníkem pro BMW Group, pokud jde o digitalizaci a automatizaci logistiky ve výrobě. Tento inovativní projekt významně přispívá ke zlepšení agility dodavatelského řetězce v oblasti logistiky a výroby. To umožňuje rychlé reakce na měnící se vnější podmínky,“ komentuje situaci Dirk Dreher, viceprezident pro zahraniční zásobování v BMW Group.

Tři rádiové vysílače umožňují robotovi vypočíst jeho přesnou polohu a budoucí trasu. Za pomoci senzorů umí vyhodnotit kritické situace, na které umí reagovat a sdílet informace s dalšími zařízeními. Dalším zlepšením je plánovaná instalace 3D kamery, která zajistí ještě přesnější navigaci po tovární hale. Přimontování dalších takových vysílačů na stěny haly zajistí rozšíření pole působnosti robota bez větších investic. O tom, že vozítka používají recyklované baterie z modelu i3, jsme vás nedávno informovali. I s použitou baterií si robot vystačí celou osmihodinovou směnu.

BMW továrna robot

BMW Group v tomto projektu spolupracuje s Fraunhoferovým institutem. Značka BMW Enterprise LAB zabývající se flexibilní logistikou byla založena v září roku 2015. Jejím cílem je prozkoumat budoucí řešení logistiky a její další výsledky budou představeny na veletrhu LogiMAT 2016 ve Stuttgartu. Je pravděpodobné, že samočinné roboty bude automobilka postupem času používat v dalších továrnách. Jak sama avizuje, robot zjednodušuje proces přepravy materiálů, nepotřebuje kolem sebe tolik prostoru a v konečném řešení je i levnější. Jedinou nevýhodou je, že tento pomocník podobný R2-D2 z Hvězdných válek bere práci zaměstnancům BMW.

Zdroj: press.bmwgroup.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze