I na Ministerstvu dopravy budou jezdit elektromobilem. Zapůjčí mu ho ČEZ

I na Ministerstvu dopravy budou jezdit elektromobilem. Zapůjčí mu ho ČEZ
  • Zápůjčka Volkswagenu e-Golf bude trvat čtyři roky
  • Tento vůz na jedno nabití ujede až 300 kilometrů
  • V ČR je aktuálně v provozu přes 2,5 tisíce elektromobilů

Ministerstvo dopravy bude čtyři roky ve svém vozovém parku provozovat elektromobil Volkswagen e-Golf. Vůz zapůjčila Skupina ČEZ. „Rozvoj elektromobility je jedním z konkrétních opatření významně přispívajícím ke zlepšení kvality ovzduší ve městech. V posledních měsících se ale díky stále hustší síti veřejných dobíjecích stanic stává stále zajímavější alternativou i při cestování mezi nimi. Ministerstvo dopravy tento trend podporuje zejména prostřednictvím dotačních titulů z Operačního programu Doprava na výstavbu páteřní národní sítě 125 rychlodobíjecích stanic i doplňkové sítě dobíjecích stanic ve výši přesahující 800 milionů Kč. Celkem by tak nejpozději do konce roku 2023 v rámci čtyř samostatných výzev mělo vzniknout 500 rychlodobíjecích stanic. Současně chceme propagovat elektromobil jako reálnou funkční alternativu ke klasickým pohonům a ukázat, že se jedná o vhodný vůz pro určité úkoly státní správy a samosprávy. Ministerstvo jej bude využívat především pro pracovní cesty za úředními záležitostmi po Praze,“ řekl Vladimir Kremlík, ministr dopravy České republiky. Ministerstvo je partnerem ČEZu při rozvoji elektromobility už od roku 2015.

Volkswagen e-Golf ČEZ

Jsme rádi, že Ministerstvo dopravy České republiky jako garant celého odvětví je i nadále aktivní v podpoře elektromobility. Věříme, že právě státní správa a symbolicky právě resort dopravy je ideálním prostorem pro silnější využití elektrických vozidel. Zapůjčený elektromobil bude mít samozřejmě neomezený přístup k celé síti veřejných dobíjecích stanic ČEZ, kterých ke dnešnímu dni provozujeme už více než 150 po celé České republice, z toho více než 90 rychlodobíjecích,“ uvedl Pavel Cyrani, člen představenstva a ředitel divize obchod a strategie společnosti ČEZ.

Zapůjčený elektromobil Volkswagen e-Golf disponuje dojezdem na jedno dobití cca 300 km, maximální rychlostí 150 km/h a zrychlením z 0 na 100 km/h za 9,6 sekundy. Celková kapacita lithium-iontové baterie je 36 kWh, kombinovaná spotřeba energie na 100 ujetých km činí 12,7 kWh.

V České republice je aktuálně registrováno více než 2 500 elektromobilů. V roce 2017 přibylo 400 vozů na elektrický pohon, loni rekordních725 elektrických aut a letos jen do konce května dalších 295 elektromobilů. Odhady dalšího vývoje hovoří v horizontu několika let o ročních prodejích v řádu tisíců elektromobilů a plug-in hybridů. Více než trojnásobný růst současného počtu elektromobilů se přitom očekává už příští rok, kdy se naplno rozeběhnou prodeje sériově vyráběných elektromobilů hned několika značek.

Volkswagen e-Golf (test)

Technické parametry Volkswagen e-Golf (2017)

Kompletní specifikace
Konstrukcehatchback, 4 254 × 1 799 × 1 453 mm, 1 615 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: přední
Výkon100 kW, 136 koní, točivý moment: 290 Nm0
Baterie35,8 kWh (32 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 50 kW, palubní: 7 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 12,7 kWh / 100 km, dojezd: 300 km
Cena od969 900 Kč
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze