Hyundai testuje airbag na střešním okně. Připouští, že může být nebezpečné?

Hyundai testuje airbag na střešním okně. Připouští, že může být nebezpečné?
  • V případě převrácení auta se vystřelí airbag za pouhých 0,08 sekundy
  • Při zavřeném okně a zatažené střešní roletce se vystřeli airbag mezi obě časti
  • Hyundai vše testuje a nasadit do sériových aut by airbag mohl v roce 2020

Také máte ve svém okolí kamaráda, kamarádku nebo přítelkyni, kteří milují pohled do střešního (panoramatického) okna? Já ano a věřím, že nejsem sám. Osobně tuhle věc v autech nemám rád a v mém případě je okno vždy zavřené a zatažené roletkou. Vždycky jsem si říkal (a nejen já), co se stane s oknem v průběhu nehody. Že by nemuselo být úplně bezpečné ukazuje i airbag, který má Hyundai. Ano, vztahuje s k panoramatickému oknu.

Hyundai vyvinula airbag, který je ukrytý pod střešním oknem a podle všeho jde o první airbag, který má chránit posádku v případě nehody před střešním oknem. Neberte to tak, že pokud máte v autě panoramatické okno, máte velmi nebezpečný vůz. Hyundai svůj airbag bude do vozů dávat především kvůli převrácení. Právě v tomto případě se airbag, který chrání hlavy cestujících, hodí. V případě převrácení se nafoukne za 0,08 sekundy.

Pokud je okno zavřeno a máte zataženou i sluneční clonu, tak se airbag nafoukne mezi nimi. Konstrukčně se prý jedná o daleko složitější návrh než standardní airbagy, ať už jde o ty v palubní desce, nebo v bočních sloupcích. Kdy přesně Hyundai bude airbagy do svých aut nabízet se neví. Momentálně je vše ve fázi testování. Mluví se o tom, že do roku 2020 by takový airbag mohl Hyundai nasadit do sériových aut.

Společnost ZF TRW už dříve vyvinula airbag, který se vystřeluje z vnějšku boční strany vozidla. Jeho úkolem je snížit náraz a ochránit tak cestující uvnitř. Je pravda, že právě dveře jsou velmi choulostivým místem, kde nenajdeme prakticky žádné deformační zóny. Airbag využívá 3D technologie s výplní, jež má za úkol zmírnit náraz. Je tedy dost možné, že v budoucnu se na poli airbagů dočkáme hned několika novinek.

Zdroj: digitaltrends.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze