Dočkáme se vnějšího airbagu pro zmírnění bočního nárazu?

  • Společnost ZF TRW vyvíjí boční airbag s výplní pro ztlumení nárazu
  • Koncept byl k vidění na letošním veletrhu CES

Bezpečnost především. Rychlosti, ve kterých dnes běžně cestujeme, jsou daleko vyšší, než tomu bylo před dvaceti lety. S tím jde ruku v ruce i bezpečnost cestování, kterou automobilky neberou na lehkou váhu. O bezpečnostní prvky se dnes s trochou nadsázky stará vysoce výkonný počítač, který v případě nárazu přitáhne pásy, varuje nás a dokonce i zmírni rychlost nárazu. Samozřejmostí je vystřelení airbagů a ani automatické zavolání o pomoc už dnes není žádné sci-fi. Ale co takhle boční airbagy v exteriéru?

Společnost ZF TRW vyvinula airbag, který se vystřeluje z vnějšku boční strany vozidla. Jeho úkolem je snížit náraz a ochránit tak cestující uvnitř. Je pravda, že právě dveře jsou velmi choulostivým místem, kde nenajdeme prakticky žádné deformační zóny. Airbag využívá 3D technologií s výplní, jež má za úkol zmírnit náraz.

TIP: Google má nový patent. Ukazuje možnou komunikaci vozů s chodci

Prototyp airbagu byl k vidění na veletrhu CES. Jedná se o 200litrový airbag, který k nafouknutí potřebuje dvojí huštění, aby se nafoukl co nejrychleji, jakmile senzory zaznamenají nebezpečí.

Zdroj: jalopnik.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze