Hyundai a Kia nalily do Rimacu 80 milionů eur. Investice jim usnadní stavbu supersportu

Hyundai a Kia nalily do Rimacu 80 milionů eur. Investice jim usnadní stavbu supersportu
  • Vzájemná spolupráce má přinést úspěchy v oblasti čisté mobility
  • Rimac pomůže Kia i Hyundai postavit zcela nové elektrické vozy
  • Pro Hyundai vznikne supersportovní koncept pod divizí N

Automobilky Hyundai i Kia se ve znamení trendů stále více zaměřují na stavbu elektromobilů. Důkazem toho jsou modely Kona, Niro či Soul, které jsou elektromobily určenými do města a pro rodiny a vzhledem k příznivé ceně jsou racionální volbou.

Racionalita však půjde stranou u nově chystaného projektu, kdy obě spřízněné automobilky spojí své síly s chorvatskou společností Rimac, která má bohaté zkušenosti v oblasti stavby elektrických sporťáků. Do automobilky Rimac, která je známá především díky svému Conceptu_One, investovaly obě automobilky částku ve výši 80 milionů eur: Hyundai 64 milionů, Kia 16 milionů eur.

O celém partnerství není prozatím známo mnoho informací. Hyundai chce skrze něj zrychlit svůj progres v oblasti bezemisní dopravy a posílit své místo na poli automobilového průmyslu. Prvním krokem bude spolupráce automobilek na vývoji elektrického supersportu, který Hyundai chce vyrábět pod svou sportovní divizí N. Ten by se měl představit v roce 2020 jako koncept, přičemž vstup na trh je prozatím nejasný. K supersportu by měl časem přibýt ještě další elektromobil, který bude využívat technologii palivových článků, jehož příď nejspíše ponese logo automobilky Kia.

Rimac je inovativní společnost s vynikajícími schopnostmi v oblasti vývoje vysoce výkonných elektrických vozů. Jeho startovní kořeny a bohaté zkušenosti při spolupráci s výrobci automobilů v kombinaci s technologickou zdatností z něj činí ideálního partnera. Těšíme se na spolupráci s firmou Rimac na naší cestě k čistší mobilitě,“ uvedl Euisung Chung, výkonný viceprezident společnosti Hyundai Motor Group.

Pro stále poměrně malou společnost Rimac se tak jedná o další velký úspěch. V minulosti se chorvatský výrobce mohl těšit z přízně takových automobilek jako Porsche, které odkoupilo 10% podíl společnosti, či Aston Martin, který do svého projektu hypersportu Valkyre zahrnul i technologie Rimacu.

„Jsme velmi ohromeni vizí a rychlou a rozhodnou iniciativou skupiny Hyundai Motor Group. Věříme že toto technologické partnerství vytvoří maximální hodnotu pro naše společnosti a jejich zákazníky. Rimac je stále mladá a relativně malá, ale rychle rostoucí společnost. Ve skupině Hyundai Motor Group vidíme silného investora a technologického partnera a věříme, že tato spolupráce posílí pozici naší společnosti coby dodavatele číslo 1 v oblasti elektromobility,“ dodává Mate Rimac, zakladatel a generální ředitel společnosti Rimac Automobili.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze