Husqvarna představila dětskou elektrickou motorku

Husqvarna představila dětskou elektrickou motorku
  • Model EE5 je vůbec první elektrickou motorkou, kterou společnost představila
  • Motorka nejenže roste jak s výškou, tak s dovednostmi jezdce, ale také nevyžaduje téměř žádný servis
  • Motocykl je navržen tak, aby byl ekvivalentem pro 50ccm motory
  • První kusy se k zákazníkům dostanou začátkem léta 2019

Společnost Husqvarna na výstavě EICMA zařadila do své off-roadové flotily nečekaný přírůstek. Model EE5 (Electric Engine 5 – výkon v kilowattech) je tichou alternativou pro tradiční 50ccm dirt-biky, ideální na vyřádění ratolestí, které doteď burácením spalovacího motoru představovaly noční můru pro široké sousedství.

Husqvarna záměrně navrhla motorku tak, aby byla ekvivalentem motorkám se spalovacím motorem o obsahu 50ccm. Elektrický motor proto nabízí výkon okolo 7 koní (5 kW), ale jak jsme u elektrických motorů zvyklí, maximální točivý moment je dostupný od nulových otáček, což si děti zamilují. Údaj o maximální rychlosti jsem nenašel, ale předpokládám, že se bude pohybovat mezi 80 až 100 km/h. Motor napájí 907Wh baterie, která je kompatibilní s rychlonabíječkou, s níž se na 100% kapacity dostanete po 70 minutách nabíjení, přičemž na 80 % kapacity stačí pouze okolo 45 minut. Má také šest různých jízdních režimů, takže je velice vhodná pro výuku – pro začátečníky snížíte výkon na minimum a s postupným narůstáním schopností může narůstat i výkon.

Další vychytávkou je nastavitelná výška sedadla, a to je také velice praktické – v letech, kdy děti rostou jako z vody, se nemusíte strachovat, že mrňous motorku přeroste a vy budete muset kupovat novou. Prostě jen zvýšíte sedátko a nová motorka je na světě. Rozhraní, ve kterém se dá se sedlem manipulovat, je od 653 do 698 mm. Co bych dále pochválil je možnost naučit se základní dovednosti na motorce bez zbytečného špinění se při složitých opravách motoru a zbytku mašiny. Není zde téměř nic, co by vyžadovalo častější servisování, a o výhodách tichosti jsem se už letmo zmínil. Jen bych doplnil, že tichý projev je výhodou jak pro sousedy, tak pro rodiče, protože nemusí vozit mláďata na vzdálené motokrosové tratě, aby neplašila sousedovic živočichy. Také je to od výrobce dokonalý krok, jak už v těch nejmenších upevňovat loajalitu vůči Husqvarně.

Mluvím tu zatím pouze o dětech, ale nenechte se zmást, EE5 je bytelný minibike, na kterém se bez problému vyřádí i pořádný chlap nebo kus ženské. Použité 35mm tlumiče WP se vzduchovou vidlicí XACT se zdvihem 205 mm jsou od stejného dodavatele jako odpružení použité na plnokrevné modely dirt-biků od Husqvarny, takže bez problému snesou i tvrdší zacházení.

Na motorku si ještě chvilku počkáme, ale ne nijak drasticky, neb první kusy by se k zákazníkům měly dostat někdy na začátku léta 2019. O tom, za kolik se bude model prodávat, jsem nenašel ani zmínku.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze