Husqvarna elektrifikuje. Další v pořadí je hodně netradiční skútr

Husqvarna elektrifikuje. Další v pořadí je hodně netradiční skútr
Fotografie: Husqvarna
  • Švédký výrobce představil koncept skútru Vektorr
  • Jde o městský stroj nejnižší třídy
  • O případné sériové výrobě zatím nic nevíme

Tradiční švédský výrobce motocyklů Husqvarna, patřící rakouskému KTM a známý především ostrými motokrosovými stroji, nedávno oficiálně oznámil zahájení programu elektrických jednostopých vozidel. To zahrnuje mnohem širší portfolio, než byli zákazníci dosud zvyklí. Zatímco muskulárně tvarovaný, avšak především do města určený E-Pilen přeci jen se sportovním fleurem značky docela koresponduje, aktuálně se představil koncept skútru Husqvarna Vektorr, který pootevírá dveře k úplně jiným zákazníkům. Stejně jako v případě motocyklu E-Pilen jde o skromně motorizovaný elektrocykl, svými výkony i dojezdem dimenzovaný pro ryze městské využití, ale přináší natolik výrazný design, že se možná koukáme na budoucí hit.

O technice zatím nepadlo ani slovo, kromě nejvyšší rychlosti 45 km/h, přinášející možnost v řadě zemí používání bez řidičského oprávnění, a dojezdu 95 km, na němž má bezpochyby hlavní zásluhu právě nízká „maximálka“. Už z fotografií je jasná klasická koncepce a technická parádička v podobě letmo zavěšených obou kol. Design žádný zvláštní komentář nepotřebuje, dosud nevídaná práce s jednoduchými, utilitárními tvary, stvořila zcela originální estetiku, lišící se jak od barokní elegance Vespy a jejích epigonů, tak od agresivity na tisíc způsobů u většiny ostatních. A která se přitom drží klasických tvarů svého žánru.

Téměř nulové množství informací, o něž se Husqvarna zatím s veřejností podělila, nedává možnost zasadit novinku do výrobních plánů ani přibližně. Nepochybujeme ale, že se něco tak propracovaného do sériové výroby nakonec dostane. A my se upřímně těšíme, neboť originalita zůstává ve výrobě motorových vozidel velmi vzácnou měnou.

Koncept městského elektroskútru Husqvarna Vektorr
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze