Hradec Králové má zajímavá data z testování elektromobilů. Kdy se vyplatí?

Hradec Králové má zajímavá data z testování elektromobilů. Kdy se vyplatí?
  • Dopravní podnik města testoval e-Golf a Nissan Leaf
  • Za půl roku oba elektromobily najezdily více než 20 tisíc kilometrů

Dopravní podnik města Hradce Králové měl díky společnosti Innogy možnost půl roku testovat dvojici elektromobilů a nyní se k nám dostaly výsledky. „Působení obou automobilů, jejichž pohon je pro velkou část řidičů stále netradiční, tedy elektrický, hodnotíme veskrze kladně. Jejich provoz byl i z dlouhodobého hlediska jednodušší, efektivnější a s nižšími náklady než u vozů klasických,“ řekl Zdeněk Abraham, ředitel Dopravního podniku města Hradce Králové.

Dopravní podnik města Hradce Králové testoval auta VW e-Golf a Nissan Leaf, která coby servisní vozidla doplnila jednu z největších flotil elektrobusů v Česku. V rámci půlročního testování oba elektromobily najezdily více než 20 tisíc kilometrů. Používány byly na krátké obslužné pojížďky po městě, kde se jim líbí nejvíce. Testování probíhalo také přes zimu, kde počasí ovlivňovalo jejich reálný dojezd.

Oběma subjektům pilotní projekt umožnil získat reálná data při používání v běžném pracovním nasazení. Podle analýz z testování se podle současných cen paliv a elektřiny provoz elektroauta vyplatí při denním nájezdu nad 200 kilometrů. Při využití aktuálních dotačních programů, které například městům a obcím zlevní nákup elektromobilu minimálně o 250 000 Kč, se ale provoz vyplatí i při nižším nájezdu. Pro řidiče však bude velice důležitá také infrastruktura pro nabíjení, tedy počet veřejných nabíjecích stanic.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze