Hazard se životem za pár lajků na Instagramu

Zneužití Autopilotu je trestné, někteří se s ním však chlubí
Hazard se životem za pár lajků na Instagramu
Fotografie: Marek Tomíšek, fDrive.cz
  • Po USA jezdí čím dál víc Tesel bez řidiče
  • Je to stále nelegální a policie se tím už zabývá
  • Někteří se však porušováním zákona chlubí

Reportáže o fatálních následcích zneužívání jízdních asistentů ani fotografie shořelých aut po těžkých nehodách zřejmě nejsou dostatečným varováním. Spíše naopak; ve Spojených státech se množí zdokumentované případy Tesel, jedoucích v běžném provozu s prázdným místem řidiče a obsazeným zadním sedadlem. Na problém poukázal electrek.co a na jeho popud se začaly množit dokumentace takového chování. Policie dostává čím dál více podnětů a k nejaktivnějším patří právě teslovská komunita. Naprostá většina příznivců značky totiž podobné chování odsuzuje a aktivně napomáhá k jeho prevenci. Částečně z pocitu zodpovědnosti, částečně ze strachu, že příslušným technologiím tito renegáti tak zkazí jméno, že se úřady nakonec rozhoupou k tvrdým preventivním opatřením, zahrnujícím i zákaz jejich používání.

Zatímco většinu zdokumentovaných případů způsobila spíše lehkomyslnost, už se mezi řidiči Tesly objevil i rebel. Ten se nechává při porušování zákona tímto způsobem dokumentovat a sám zveřejnil na Instagramu video, jak řídí svou Teslu Model 3 palcem u nohy ze zadního sedadla, pouští si hip hop a čte si se zjevným uspokojením na mobilu články o svém předchozím porušování pravidel. Povýšené pohrdání zákonem je nebezpečné hned dvakrát; zaprvé pan rádobyinfluencer přímo ohrožuje sebe i okolí už samotným činem, zadruhé by mohl najít mnoho následovníků, okouzlených jeho pseudostylem či množstvím lajků. V nejhorším případě by se z tohoto okázalého pohrdání právem i životem mohl stát trend. Proto záměrně neuvádíme odkaz na jeho stránku, ani jeho výtvory, protože nemíníme přispívat k jeho popularitě. A vás prosíme o totéž, každé sdílení či návštěva příslušné stránky podobné chování podpoří.

Kolik lidí musí ještě zemřít kvůli zneužívání systémů, určených primárně k omezování rizik těžkých nehod, k pobavení či masírování vlastního ega, aby se stalo společenskou normou nehazardovat, nebo se tím aspoň veřejně nechlubit, opravdu pro každého? Předpokládáme, že video, kterak by si dotyčný mladík pokládal vlastní hlavu na koleje před přijíždějícím vlakem, by získalo ještě větší virální úspěch, ale rizika podobného jednání už by zřejmě dotekla i do omezené mysli člověka, jinak zjevně zaměstnaného především sebou samým.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze