Ford testuje robotickou nabíječku elektromobilů pro handicapované řidiče

3
Ford testuje robotickou nabíječku elektromobilů pro handicapované řidiče
Fotografie: BMW Group
  • Celý proces nabíjení půjde ovládat skrze mobilní aplikaci
  • Robotická nabíječka pracuje na základě snímků z kamery s vysokým rozlišením
  • Ford je první automobilkou myslící na zdravotně omezené řidiče

Počet elektromobilů se neustále zvyšuje a málokdo myslí na to, jak mají řešit nabíjení ti, kteří jsou nějakým způsobem omezení po zdravotní stránce. Co má dělat například ten, kterému chybí jedna noha? Právě na to myslí Ford, jenž podle electrek.co začíná pracovat na robotické nabíjecí stanici. Tu mohou méně mobilní uživatelé aktivovat z telefonu, aniž by opustili vozidlo. Zatím existuje jediný kus, který byl postaven na zakázku Dortmundskou univerzitou v Německu.

Konstrukce nabíječky umožňuje řidiči automatizovaně vytáhnout konektor a aktivovat stanici pomocí aplikace v chytrém telefonu. Konektor stanice se díky robotickému ramenu přesně zasune do zásuvky elektromobilu a spustí se nabíjení. Na vše dohlíží malá kamera s vysokým rozlišením, takže přesnost zapojení je prý dokonalá. Handicapovaný řidič může v klidu počkat v autě a sledovat průběh nabíjení v aplikaci FordPass. Po dokončení nabíjení se rameno samo zasune zpět do nabíjecí stanice.

Podle Fordu někteří zdravotně postižení řidiči označili tento způsob nabíjení za velmi snadný a život ulehčující. Zároveň se u nich zvyšuje motivace pro nákup elektromobilu. Ford uvádí, že v budoucnu může být celý proces plně automatizován a již nebude potřeba žádná interaktivita řidiče. Jakmile budou vozy plně autonomní, jednoduše půjde auto poslat, aby se jelo samo nabít.

Diskuze ke článku
Martin Lacina
Martin Lacina
Naposledy upraveno: 27. 7. 2022 17:55
Nic proti empatii Fordu, ale jen tedy nechapu jak mohlo lidstvo dojit do roku 2022 bez robotickych rukou, ktere by s vysokou presnosti zasouvali tankovaci hubici u stojanu s benzinem a naftou do hrdla nadrze auta handicapovaneho ridice.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze