Ford propustí v Německu 3 500 lidí, budoucnost závodu Saarlouis je nejistá

1
Ford propustí v Německu 3 500 lidí, budoucnost závodu Saarlouis je nejistá
Fotografie: Ford
  • Ford se dohodl s odborovou centrálou IG Metall na propuštění většiny zaměstnanců závodu Saarlouis
  • Velký zlom nastane poté, co se tam příští rok přestane vyrábět Ford Focus
  • S další výrobou aut se tam nyní nepočítá, Ford by se komplexu rád zbavil

Nesentimentální ukončení tradičních evropských modelů Fordu postihlo i oblíbený Focus, který definitivně skončí napřesrok. A s ním zřejmě i továrna Saarlouis, kde se vyrábí. Reuters totiž oznámil, že se automobilka dohodla s mocnou odborovou centrálou IG Metall na ukončení celkem 3 500 pracovních pozic, což reprezentuje naprostou většinu zaměstnanců tamější továrny. Po roce 2025 klesne počet pracovníků na tisíc, ostatní mohou až do roku 2032 dobrovolně předčasně odejít s velice štědrým odstupným. Poměry na německém pracovním trhu dobře ilustruje komentář okresního předáka organizace IG Metall Mitte: „Nemohli jsme dosáhnout nejlepšího řešení, a tak jsme se rozhodli spokojit se s druhou nejlepší možností: aby propouštění bylo pro Ford co nejdražší.“

Osud fabriky v Saarlouis se zřejmě naplnil poté, co se Ford rozhodl ušetřit a nový elektromobil, který nahradí dožívající Focus, vyrábět ve španělské Valencii s nižšími náklady na práci. Ford jednal s nejmenovaným investorem o odkupu, avšak neúspěšně. Aktuální záměr tedy zní proměnit továrnu v technologické centrum a lákat menší investory k jeho rozvoji. S výrobou aut je nicméně s největší pravděpodobností konec.

Diskuze ke článku
Josef L
Josef L
Ten evropský socialismus je na hlavu. Chceš zavřít továrnu? Tak musíš zaplatit lidem stejné peníze, jako bys ji nezavřel. Proto tu máme nesmyslné ceny, viz ceny aut v Číně.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze