Ford navrhuje EU zákaz prodeje benzinových a naftových aut od roku 2035

2
Ford navrhuje EU zákaz prodeje benzinových a naftových aut od roku 2035
Fotografie: Ford
  • Omezení prodejů chtějí stanovit kvůli budoucím investicím
  • Změna prodejů fosilních aut bude i u automobilek Hyundai, Renault nebo Stellantis

Podle informací autoexpress.co.uk žádá americká automobilka Ford zákaz prodeje všech fosilních aut na všech trzích Evropské unie od roku 2035. Jeho výzva navazuje na již zveřejněný plán zákazu prodeje čistě benzínových a naftových vozidel ve Velké Británii od roku 2030.

Omezení prodejů fosilních aut neplánuje jen Ford

Ford intenzivně investuje do elektromobilů. Jeho továrna v Kolíně nad Rýnem prochází transformací za cca 44 miliard Kč. Z místa výroby Fiesty se stane závod na montáž elektromobilů a baterií. Očekává se, že produkce elektromobilů v příštích šesti letech dosáhne 1,2 milionu kusů. V současné době totiž není v Evropské unii centrálně stanoveno datum zákazu prodeje čistě benzínových a naftových vozidel, a to chce změnit řada společností z automobilového průmyslu. Chtějí, aby EU jasně řekla, kdy už bude takový prodej zakázán, aby mohli lépe plánovat svůj další postup v investicích. Hyundai oznámil plány na přechod na čistě elektrický pohon v Evropě do roku 2035, Renault na rok 2030 a Stellantis se zaměří už na rok 2026.

Diskuze ke článku
Josef L
Josef L
Podle mě, v té době, budou vyrábět čistě spalovací auta jen specializované firmy nebo Rusové apod., ostatní výrobci budou mít minimálně HEV, takže se nic světoborného nestane. Na nová auta stejně jako na bydlení dosáhne malá část obyvatelstva, zbytek bude jezdit v 15-30 let starých autech - taková "evropská Kuba". Víceméně může to být horší pro životní prostředí, než je to dnes.
Před 15 lety všichni topili elektřinou a plynem, dnes lidé přecházejí na pevná paliva a kolem mě to vypadá v zimě jako ve starém zamlženém Londýně, ekologie jde stranou. Souhlasím s tím, že úředník nemůže vymyslet nic rozumného a záštita ekologií je prostě nesmysl. Nedávno počítali na webu ElectroDad kolik CO2 vyprodukuje za 15 let/ 225 tis. km spalovací auto, stejně tak je na tom BEV, jen ty emise nejsou lokální, alespoň něco :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze