Fisker prozradil další detaily o svém připravovaném elektrickém SUV

Fisker prozradil další detaily o svém připravovaném elektrickém SUV
  • Novinka zaujme nejen dojezdem, ale i třeba solární střechou
  • Pro jeho výrobu bude použit odpad vylovený z oceánů
  • Cena by se měla pohybovat okolo 1 milionu korun

Automobilka Fisker se chystá na velmi důležitou premiéru. Již v prosinci tohoto roku představí své plně elektrické SUV, které přinese celou řadu inovativních prvků. Automobilka nyní odhalila několik další detailů, které jen potvrzují to, jak moc výjimečný tento vůz bude.

Dramatický, futuristický, inovativní – tak by se dal třemi slovy popsat projekt plně elektrického SUV od společnosti Fisker, která chce zahájit jeho prodej v roce 2021. Podle Fiskeru bude novinka rozbíjet zaběhlé představy o tom, jak může SUV vypadat a co může nabídnout. Automobil by se měl stát cenově dostupnou záležitostí s podmanivým designem.

Elektromobil nabídne čisté tvary s agresivním designem, který evokuje pocit, že vůz zvládne v podstatě jakoukoliv situaci. O to by se měla postarat dvojice elektromotorů pohánějící všechna čtyři kola. Dojezd vozu na jedno nabití by měl dosahovat 482 kilometrů, o což se postará lithium-iontová baterie s kapacitou 80 kWh. Auto by mělo postrádat klasické kliky dveří a směrovky by měly být zakomponovány do bočních D sloupků. Více technických informací o vozu však zatím bohužel nemáme.

Detail solární střechy připravovaného SUV od Fiskeru

Nyní však víme, že SUV nabídne zcela jedinečnou střechu. Nejenže jí půjde téměř celou stiskem jediného tlačítka složit tak, že bude posádka pod širým nebem, ale střecha na sobě bude nést po celé své ploše solární panely. „Fisker byl první na světě, který představil kompletní solární střechu, a uděláme to znovu na našem SUV,“ napsal na svůj Facebook Henrik Fisker, zakladatel a generální ředitel automobilky.

Další zajímavostí je také to, že automobilka bude při výrobě vozů využívat odpadního materiálu získávaného ze světových oceánů a dalších zdrojů. Automobilka v tomto postupu vidí možnost, jak alespoň částečně pomoci s problémem znečištění životního prostředí.

Vůz by se měl stát jedním ze tří nových elektromobilů, které bude značka v blízké budoucnosti nabízet. Nejdříve se představí právě SUV, které bude následováno vlajkovou lodí společnosti jménem Fisker EMotion. Následovat by měl ještě jeden cenově dostupný a zároveň luxusní model, o kterém však nejsou k dispozici žádné informace.

Cena základní verze chystaného SUV by podle Fiskera neměla přesáhnout 40 tisíc dolarů, tedy v přepočtu 1 milion 100 tisíc korun s daní. Je však otázkou, co tato verze nabídne. Fisker chce své vozy prodávat stejným způsobem jako Tesla, tedy výhradně sama bez využívání jednotlivých dealerství.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze