Evropský trh s automobily možná dostane v roce 2035 velkou ránu

Evropský trh s automobily možná dostane v roce 2035 velkou ránu
Fotografie: BMW Group
  • Od roku 2035 by se měl v Evropě zakázat prodej vozidel se spalovacími motory
  • Prozrazuje to nový dokument Evropské komise
  • Zákaz prodeje by se týkal také hybridů a plug-in hybridů

V roce 2035 by se většina evropských automobilek mohla dostat do velkých potíží, jak odhaluje nejnovější dokument Evropské komise, o kterém informuje bloomberg.com. Pokud bude celé jeho znění dodrženo, leckterý světový výrobce vozidel začne mít spousty práce s tím, aby požadavky EU vůbec splnil. Evropská komise si totiž umyslela, že chce od roku 2035 u nově prodávaných osobních aut vynutit zcela nulové emise.

To by v překladu znamenalo definitivní konec spalovacích automobilů, a to i včetně různých variant typu hybrid a plug-in hybrid. Přednost by logicky dostaly výhradně elektromobily. Celý tento nápad EU je ve znamení co nejrychlejšího přechodu k elektromobilitě. Evropa si totiž klade za cíl stát se prvním kontinentem s nulovými emisemi na světě do roku 2050. Mezi lety 2030 až 2035 se mají emise nově vyrobených vozidel pohybovat o 65 % níže, než je tomu teď. Povinné zvyšování podílu energie získané z obnovitelných zdrojů se pak má zvednout ze současných 32 na 40 % u všech členských států EU.

Některé světové automobilky sice již dnes prohlašují, že chtějí být okolo roku 2030 zcela uhlíkově neutrální a například Volkswagen chce v tu dobu prodávat ze 70 % jen elektromobily, jenže je otázkou, jak na nový dokument zareagují menší výrobci. Ne každá automobilka je totiž plně připravena na to, že za 14 let nebude smět nabízet cokoliv, co má jiný než čistě elektrický pohon.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze