Evropská Gigafactory začíná mít reálné obrysy. Musk o ní psal akcionářům

Evropská Gigafactory začíná mít reálné obrysy. Musk o ní psal akcionářům
Fotografie: Tesla
  • Tesla o výstavbě evropské Gigafactory uvažuje již delší dobu
  • Do konce letoška chce vybrat místo výstavby
  • Hotovo chce mít do konce roku 2021

Tesla mluví o vlastní evropské továrně na výrobu automobilů celé roky, ovšem zatím nebylo vůbec jasné, o jak realistický projekt se vlastně jedná. Podle nejnovějších informací by se však měla výstavba rozjet do konce roku.

Není tak úplně pravdou, že by Tesla neměla na starém kontinentu vlastní zázemí v podobě továrny. Jedna taková skutečně existuje, a to v Nizozemsku ve městě Tilburg. Zdejší komplex má rozlohu 878 tisíc metrů čtverečních a slouží k finální montáži vozidel. Kompletovány a testovány zde jsou Model S a Model X určené pro trhy v Nizozemsku, Belgii, Francii či Německu. Uvnitř komplexu je vybudována testovací dráha, na které jsou vozy zkoušeny předtím, než putují k majitelům.

Tesla Model X a Model S

Tesla by však pro evropský trh potřebovala továrnu sloužící pro kompletní výrobu vozidel, především pak pro výrobu Modelu 3 a Modelu Y, které by byla schopna efektivněji dodávat zákazníkům za nižší cenu. Musk o takové továrně mluví již delší dobu a některé z evropských zemí dokonce v minulosti investovaly do kampaní, které měly Teslu přilákat. V minulém roce Elon Musk oznámil, že žhavým kandidátem na výstavbu nové Gigafactory je Německo. Navíc upřesnil, že by závod měl stát na německo-francouzských hranicích v blízkosti zemí Beneluxu.

V nejnovějším dopisu akcionářům se Tesla k tématu evropské továrny vrací a uvádí, že by výběr finální destinace měl proběhnout v příštím čtvrtletí. Elon Musk navíc dodal, že tento výběr musí být ukončen do konce tohoto roku a že výstavba by se měla naplno rozběhnout v příštích 12 až 18 měsících. Dokončení projektu očekává do konce roku 2021.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze