Elon Musk: nedostatek čipů je chvilkový problém, napřesrok jich bude opět dost

2
Elon Musk: nedostatek čipů je chvilkový problém, napřesrok jich bude opět dost
Fotografie: Tesla
  • Tesle se podařilo čipovou krizí proplout relativně snadno
  • Její šéf je optimista ohledně jejího dalšího vývoje
  • Na zlepšení zoufale čekají šéfové většiny automobilek

Šéf Tesly rád čeří vody veřejného mínění. Nejnověji se nechal veřejně slyšet během akce Tech Week v Turíně, že čipová krize se rychle blíží ke konci. Staví se prý hned několik továren na jejich výrobu a do příštího roku bychom měli opět vstupovat s dostatkem čipů ve všech oblastech. Neopomněl se samozřejmě také pochlubit, že Tesla si s tímto nezvyklým problémem poradila bez zásadního ovlivnění výroby. Recept dravé americké automobilky se jmenuje alternativní čipy, aniž by Musk upřesnil, co tím vlastně myslel. Chtělo to prý jen přepsat firmware, tedy věnovat několik týdnů intenzivní dřiny a Tesla, na rozdíl od většiny konkurentů, zase vyráběla na plné obrátky.

Před unáhleným slavením však podle insideevs.com varují jiní manažeři. Podle nich bude málo čipů nejen napřesrok, ale prý i v roce 2023. Poptávka totiž prý zůstane vysoká a nabídka poroste jen zvolna. Je si tedy možné vybrat, komu věřit. Elon už opakovaně dokázal, že ve jménu efektu mu nedělá problém občas přehánět. Jisté je ale to, že ve splnění jeho slov doufají šéfové prakticky všech amerických i evropských automobilek. Řada z nich totiž musela zastavit výrobu na několik týdnů, což jim bezpochyby zcela rozmetá finanční výsledky. Tento stav, kterému se víceméně vyhnuly jen některé japonské automobilky, stále spoléhající na staré dobré skladové zásoby, stále trvá a pocítila jej i Škoda Auto, která musela revidovat své plány navýšit o pětinu loňská výrobní čísla. Podle aktuálních zpráv budou v Mladé Boleslavi rádi, když se jim podaří vyrobit stejně aut jako loni.

Diskuze ke článku
Alex Ander
Alex Ander
Z pohledu HW na trhu dominuji celkem ustalene architektury (vzory obvodu). Nemyslim si, ze by automobilky na miru vyrabeli neco zcela unikatnoho. A pokud ano (treba jako zminena Tesla), tak by krize stejne sla stranou. At uz je to nejake z RISC rodiny ci neco podobneho, vzdy opravdu staci nahradit ci nasimulovat instrukcni sadu. Takovy Apple to v minulosti celkem snadno a rychle zvladl dvakrat. Prechod z PPC na x86 a pak z x86 na ARM. Tady se spis opet ukazuje achylova pata velkych korporatu bez ochoty podridit se trhu. Prekombinovane byrokraticke procesy totiz mohou sebrat klidne i rok casu, nez se neco stane. A proto zaviraji tovarny.

Asi nejhorsi na tom je fakt, ze se to netyka jen chipu. Dinosauri nam pak za desitky az stovky tisic do aut strkaji 10 let stare kamery, sensory z dob devadesatych let minuleho stoleti, neschopnost vyvinout opravdu nove platformy a pod.
Michal Ficus
Michal Ficus
Je s podivem, že zvládnutou technologii, kde se většina praci děje roboticky, nespustili za tu dobu v jiných zemích než v Číně.... Energii na stavbu a spuštění fabrik vyčerpali na plakání po médiích.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze