Elektromotorka Bannati Green Falcon je ideální pro ty, co chtějí vyčnívat z davu

1
Elektromotorka Bannati Green Falcon je ideální pro ty, co chtějí vyčnívat z davu
  • Motorka s karoserií z bambusu je zatím k dostání pouze na Filipínách
  • Až bude schválena do městského provozu, bude k dostání za 475 tisíc v limitované edici
  • Vláda na Filipínách podporuje vysazování bambusových lesů, čehož se rozhodl designér Christopher Paris Lacson využít

Posledně jsme vás informovali o solárním autě, které má v klimatizaci mechovou zahrádku kvůli čištění vzduchu mířícího k posádce, a nyní tu máme elektrickou motorku, která má rám z bambusu. Na svědomí ji má partička bio-entuziastů z Filipín. Bannati Green Falcon není žádný lamač rychlostních rekordů, ale určitě má něco do sebe.

Práce designéra Christophera Parise Lacsona a jeho malého týmu využívá k pohonu svého díla 3,3kW elektrický motor a malou 48V Li-Ion baterii, ale i tak je motocykl schopný uhánět až 110 kilometrů za hodinu. Díky maximálnímu točivému momentu 150 Nm s ním můžete ze světel vyrazit jako frajer po zadním kole.

Filipínské ministerstvo životního prostředí a přírodních zdrojů plánuje zasadit do roku 2020 až 15 tisíc hektarů bambusu kvůli regulaci CO2 v ovzduší, protože bambus předchází erozi půdy. „To a další programy zajistí, že národní bambusové plantáže se rozrostou odhadem na milionu hektarů,“ říká Lacson. Při pohledu na bambusový les se tak rozhodl, že teď je pravý čas vyvinout produkty a výrobní techniky, které s ním pracují. Přišel tedy s bambusovou motorkou. Její tělo má dřevěný základ, který je překrytý bambusem. Vše je fixováno lodním, voděodolným epoxidem. Lacson říká, že karoserie je lehká, silná i odolná a navíc vám dodává velmi organický pocit při jízdě, protože se cítíte, jako byste objímali strom.

Tým do konstrukce zabudoval reproduktor JBL, ale ne proto, aby vyluzoval zvuk motoru kvůli ohroženým chodcům z důvodu tichosti elektromotoru, ale abyste si naopak mohli na tiché elektromotorce užít svou oblíbenou muziku. Sedlo je kožené a palubní počítač umístěný na kryt nabíjecího konektoru.

Green Falcon je považován za první krok společnosti k dalšímu růstu. Ve chvíli, kdy budou motorky schváleny k silničnímu provozu, má firma v plánu prodat 111 bambusových motorek po 21 000 dolarech, což je nějakých 475 tisíc korun. Stroje mají poputovat do soukromých sbírek nadšených Filipínců, což by umožnilo mezinárodní produkci.

Banati bambusový mikrobus

Lacson však doufá, že motorka pro něj časem bude jen vizitkou, kterou upozorní na své budoucí plány, a sice vybudovat na Filipínách vlastní flotilu bambusových minibusů pro veřejnou dopravu.

Diskuze ke článku
kukolar
ako nič v zlom ale za tie prachy mám ducati monster 1200R, xdiavel a iných poriadnych mašín
fandim elektromotorkám a sam nad tým rozmýšlam ale ti ceny ?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze