Firmy Arcimoto a Lightning Motorcycle se dohodly. Vznikne nejrychlejší tříkolka?

Firmy Arcimoto a Lightning Motorcycle se dohodly. Vznikne nejrychlejší tříkolka?
Fotografie: Arcimoto
  • Dva američtí výrobci dají dohromady know how
  • Má vzniknout vysokovýkonný originální stroj

Vypadá to jako jednoduchá matematika. Americké Arcimoto už nějakou dobu úspěšně prodává své elektrické tříkolky, nezvyklým způsobem kombinující praktickou městskou mobilitu pro dva se zábavou. Pak tu máme Lightning Motorcycle, rovněž ze Spojených států, který vyvinul a prodává elektrocykl, který se svého času honosil titulem nejrychlejší elektrické sériové silniční motorky světa. Ostatně její označení LS-218 neznamená nic menšího než maximální rychlost v mílích. A 218 mil za hodinu, to máme pěkných 351 km/h. Trochu přepych vzhledem k tomu, že nejbližší místo, kde by to šlo legálně vyzkoušet na veřejné silnici, tedy nejbližší německá dálnice, leží od kalifornského San Jose vzdušnou čarou více než devět tisíc kilometrů. Ale skvělý marketingový nástroj a na nějaký ten okruh se výbušná dynamika určitě také hodí.

Zástupce obou firem podle electrek.co napadlo dát hlavy dohromady a udělat stroj s vlastnostmi, které umí obě společnosti nejlépe. Ne, nepůjde o dvoumístný motocykl s přihrádkou na nákup, ale o pekelně rychlou tříkolku. Tak rychlou, že jí nebude ve světě rovno. Vedla k tomu jedna důležitá podmínka. Arcimoto totiž letos pohltilo společnost Tilting Motor Works, vyrábějící velmi populární konverzní sady TRiO, s nimiž lze proměnit klasické cestovní motocykly na tříkolky se dvěma koly vpředu. Pochopitelně včetně naklápěcího mechanismu, umožňujícího jezdci přirozený náklon v zatáčkách s lepší přilnavostí a větší stabilitou při brzdění. A to je něco, co tříkolky Arcimoto neuměly. Bez naklápěcího mechanismu lze s tříkolkou honit rychlostní rekordy jen obtížně, teď už ale k dispozici je. Už samotná myšlenka takovéto konstrukce pro stroj, určený k prolamování rychlostních rekordů je originální, ovšem dává smysl.

Vysokovýkonný pohon samozřejmě poskytne Lightning Motorcycle, pro který je to prý vítaná příležitost rozšířit portfolio zábavných a přitom ekologických dopravních prostředků.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze