Elektromobily loni načerpaly u ČEZ o 25 % energie více. Přibylo dalších 130 stanic

4
Elektromobily loni načerpaly u ČEZ o 25 % energie více. Přibylo dalších 130 stanic
Fotografie: Martin Pultzner, fDrive.cz
  • V plánu je další výstavba ultrarychlých nabíječek
  • Každým rokem se rapidně navyšuje využití nabíjecích stojanů
  • Nejvytíženější nabíjecí stanice jsou v Praze a okolí dálničních tahů

Tisíce nových elektroaut na českých silnicích a více než stovka nových dobíjecích stojanů ČEZ. To jsou hlavní důvody loňského 25% růstu odběrů energie v největší české síti veřejných stanic. Mapa dobíjecích bodů rozprostřená od Mariánských Lázní po Třinec je svou hustotou srovnatelná s pokrytím standardních řetězců klasických čerpacích stanic. Rozšiřuje se jak díky vlastním prostředkům Skupiny ČEZ, tak díky evropskému grantu z programu Connecting Europe Facility (CEF) a prostředkům přidělovaným Operačním programem Doprava. Stejně jako v přechozích letech byly stojany ČEZ i loni hlavním dodavatelem energie do baterií elektromobilů a tahounem rozvoje dobíjecí infrastruktury v České republice. Řidiči u nich během 265 tisíc zastavení načerpali přes 4,4 milionu kWh certifikované bezemisní elektřiny pocházející z obnovitelných zdrojů.

Takové množství energie by umožnilo cestu kolem světa 733 elektromobilům. Celkový instalovaný výkon všech stojanů v síti ČEZ přesáhl koncem roku 35 MW, což je např. ekvivalent středně velké vodní elektrárny zásobující elektřinou domácnosti 80tisícového města. „Letos cílíme znovu na více než 20procentní růst odběrů a výrazné překročení hranice načerpaných pěti milionů kWh. Mělo by se to podařit i díky zrychlení výstavby ultrarychlých stojanů, kterých zprovozníme asi čtyřicet. Tyto stanice doplněné v jednotlivých lokalitách o standardní 50kW stojany jsou zárukou, že časy samotného dobíjení i čekání na něj se významně zkrátí. Česká republika má v podílu ultrarychlých a rychlých stanic v síti před Evropou náskok a rádi bychom jej i díky zkvalitňování naší sítě pomohli udržet,“ říká ředitel elektromobility ČEZ Tomáš Dzurilla.

ČEZ chce do roku 2030 zvýšit výkon sítě více než čtyřnásobně, a to zejména díky zmíněnému rozvoji vysokovýkonných hubů, které zrychlí dobíjení i čekání na něj. Největší domácí síť veřejných dobíjecích stojanů srovnatelná se středně velkými řetězci čerpacích stanic může v jednu chvíli obsloužit až 1 000 e-aut. Přes 200 stanic sítě vyrostlo i díky evropskému grantu Connecting Europe Facility (CEF) a Operačnímu programu doprava, další desítky ČEZ postavil z vlastních prostředků. Při využívání sítě se uživatel před dobíjením identifikuje RFID kartou nebo pomocí aplikace FUTUR/E/GO. Ta zefektivňuje dobíjení díky spárování mobilního telefonu s dobíjecí stanicí, vyhledá nejbližší dobíjecí místo včetně aktuální doby dojezdu nebo ukáže aktuální obsazenost stojanů. Více než 80 % sítě ČEZ tvoří dnes dobíjecí stojany o výkonu 50 kW, v budoucnu ale poroste podíl ultrarychlých stanic.

Firma ČEZ si na českém trhu dobíjecích stojanů dlouhodobě udržuje nejvyšší podíl (aktuálně okolo 40 %). Každá ze stanic představuje dva dobíjecí body, takže síť může v jednom okamžiku dodávat ekologickou energii do baterií zhruba tisícovky elektromobilů. Loni řidiči zastavili u stojanů ČEZ k dobíjení více než 265tisíckrát. Bylo to o 30,4 % více než v případě roku 2021, kdy bylo uskutečněno celkem 203 703 nabíjecích procesů. Nejvytíženější stanice sítě s ročními odběry v desítkách tisíc kWh se nacházejí v Praze, Středočeském kraji a u hlavních dálničních tahů na D1, D10 a D11.

Diskuze ke článku
Denys Khanzhyiev
Denys Khanzhyiev
Naposledy upraveno: 26. 1. 2023 15:21
Podle mapy CEZu
11 UFC
382 DC
119 AC
= 512 stanic
kdyz pribylo 130, tak to je 34%
spotreba ale vyrostla jen o 25%
BEV pribylo rozhodne vic (tusim neco kolem 40%)
proc asi je tak mala spotreba? hm...
podle me zadna slava

dokonce v lete CEZ hlasil navyseni spotreby o 32%
Hekerle Roman
Hekerle Roman
tak neni co co divit vzhledem k těm cenám které jsou dvojnásobné oproti PRE. PRE jestě navíc staví spíše nabíječky Alpitronic 75-150kW, kdežto ČEZ pouze staré ABB 50kW. Já osobně pokud to jen jde se vyhýbám nabíječkám ČEZ jako čert kříži.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze