Elektromobily budou od roku 2027 potřebovat „bateriové pasy“

1
Elektromobily budou od roku 2027 potřebovat „bateriové pasy“
Fotografie: BMW
  • Cena takového bateriového pasu bude mezi 7 až 13 eury
  • Dozvíme se z nich až 90 důležitých informací v 7 kategoriích

Baterie jsou nepostradatelným zdrojem energie. Jsou také klíčovou technologií při přechodu ke klimatické neutralitě a k oběhovému hospodářství. Celosvětová poptávka po bateriích rychle roste a do roku 2030 se má zvýšit 14krát. EU by mohla představovat 17 % této poptávky. Bateriové pasy budou podle tiskové zprávy Evropské komise povinné pro elektrická vozidla prodávaná v Evropské unii od února 2027, aby zajistily lepší přehled o tom, co se do nich vešlo a odkud to pochází.

Tento projekt navrhuje zahrnout 90 informací v sedmi kategoriích, od obecných detailů po výkon a životnost. Cestovní pas bude stát mezi 7 až 13 eury za jednu baterii a poskytnou „digitální kopii“ každé součásti baterie, od jejího původu až po konečné použití. V pasu budou uvedeny podrobnosti o uhlíkové stopě a původu klíčových materiálů, jako je kobalt, grafit, lithium, slída a nikl. Bateriový pas bude poskytovat nejen detailní pohled na dodavatelský řetězec, ale má mít také důležité důsledky pro rozhodování o nákupu. Spotřebitelé budou mít přístup k informacím o výrobě a používání baterií, které by mohly ovlivnit jejich nákupní rozhodnutí.

Diskuze ke článku
Dini Dini
Dini Dini
Za mě OK. Je to sice další administrativa, ale v tomto případě užitečná. Předpokládám, že součástí toho pasu bude i způsob likvidace baterky.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze