Elektromobily možná budou mít v Česku vlastní SPZ

Elektromobily možná budou mít v Česku vlastní SPZ
  • Elektromobily budou mít dle poslaneckého pozměňovacího návrhu nově SPZ začínající písmeny EL
  • Nové značky by měly dostat elektromobily i hybridy
  • Novela by mohla vstoupit v účinnost už v září

Jak poznat elektromobil? Zatím podle konkrétního typu auta, pokud se v nich skutečně vyznáte. Odlišit třeba Golf a e-Golf z dálky zvládne jen cvičené oko. Už brzy by se ale situace měla změnit po vzoru některých evropských zemí. V poslanecké sněmovně se totiž objevil pozměňovací návrh novely zákona podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, který by zaváděl speciální registrační značky pro elektromobily a hybridy.

Návrh, který podal poslanec a místopředseda sněmovního hospodářského výboru Martin Kolovratník (ANO), si klade za cíl odlišit vozidla s alternativním pohonem, zejména elektromobily, od ostatních uživatelů silničního provozu. Díky tomu pak budou moci majitelé těchto speciálních registračních značek užívat výhody, které stát pro vozidla s alternativním pohonem nabízí. Nebo spíše bude nabízet. Elektromobily by tak mohly třeba bezplatně parkovat kdekoliv v Praze i jiných městech bez potřeby speciálních registrací. Majitelé by nemuseli investovat do dálničních kupónů, plánuje se totiž osvobození elektromobilů od koupě dálniční známky. Elektromobily by pak mohly využívat třeba i pruhy vyhrazené pro MHD a taxikáře.

Elektromobil v Norsku
V Norsku jsou také elektromobily označovány písmeny EL na SPZ

Každé takové vozidlo by nově mělo registrační značku začínající písmeny EL. Značka by měla standardní barevné schéma, ale postrádala by identifikaci kraje. Inspirace zřejmě pochází z Norska, kde jsou elektromobily již takto označovány. Dříve se však mluvilo o barevném označení SPZ, což už nyní v návrhu není. Navíc by se speciální SPZ měly vydávat nejen pro elektromobily, ale i hybridy, což by dále komplikovalo zavádění výhod, které by měly být pouze pro čisté elektromobily. Návrh je problematický i vzhledem ke značkám na přání, které by v tomto případně nemohly být vyžádány.

Pokud pozměňovací návrh projde v současné podobě, po schválení ve třetím čtení v poslanecké sněmovně i senátem a podpisu prezidenta by novinka mohla vstoupit v účinnost již v září.

Diskuze ke článku
Peppa
Než se začnou takové RZ distribuovat bude tu jaro 2019.
spyder
to je jediny na co se tady ten stát zmůže!!!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze