Elektrické plavidlo Quadrofoil Q2S Electric se vznáší nad vodou a zdolá až 80 km

1
Elektrické plavidlo Quadrofoil Q2S Electric se vznáší nad vodou a zdolá až 80 km
  • S plavidlem lze cestovat rychlostí až 40 km/h
  • Vaše náklady se nevyšplhají nad 1 euro za hodinu
  • Pořídit si ho můžete už za něco málo přes půl milionu

Quadrofoil Q2S Electric není ani vodní skútr ani loď, ale jde spíš o křídlový člun. Co to znamená, ptáte se? Jde o plavidlo vybavené speciálními rameny ve tvaru písmene „J“, ponořenými do vody, které při dosažení určité rychlosti vytváří vztlak, který nadzvedne člun nad hladinu, čímž se sníží odpor vody vůči trupu a díky tomu může dosahovat vyšší rychlosti při stejném výkonu. Také je pak jeho stabilita méně ovlivněna vlnami a plavba je proto klidnější.

Q2S Electric, jak název napovídá, je plně elektrický. Dosahuje maximální rychlosti 40 km/h a ujedete s ním až 80 kilometrů. Průměrné provozní náklady výrazně nižší než 1 euro za hodinu z něj dělá jedno z nejúčinnějších plavidel na trhu. Než se dostane nad hladinu a pluje jen po svých křidélkách, musí dosáhnout rychlosti 12 km/h, což zabere jen něco málo přes 5 metrů. Špičkový elektrický motor o výkonu 5,5 kW je spárován s dvojicí baterií o výkonu 5,2 kWh, které se dají nabíjet jak z normální zásuvky, tak ze speciální, kterou vám dodá Quadrofoil.

Plavidlo je určeno pro 2 osoby a unese maximálně 170 kilogramů. Má unikátní řešení ovládání, kdy se při zatáčení dokáží ramena bez ztráty stability otáčet až o 180 stupňů. Tehdy se navzájem téměř dotýkají, což ve výsledku znamená pohotovou a snadnou manévrovatelnost a poloměr otáčení 7 metrů. Trup je vyroben z lehkých kompozitních materiálů a nejenže se za ním každý ohlédne, ale udrží vás v suchu a je prakticky nepotopitelný.

Ovládání je snadné a intuitivní. Tomu napomáhá barevný interaktivní dotykový displej, poskytující nutné informace o plavidle i trase a možnost nastavování jízdní charakteristiky. Tento displej je umístěn na volantu inspirovaném závodními vozy a mimo poskytování mimořádné kontroly jde také o jedinečný odnímatelný „klíč“, kompatibilní pouze s vaším člunem.

V porovnání s běžnými čluny můžete zapomenout na bolavá záda a kolena, neb kokpit byl inspirován automobilovým průmyslem tak, aby poskytoval špičkovou ergonomii. Cena začíná na 28 980 eurech, tedy přesně 750 tisících korun. Společnost nabízí i slabší model Q2A za 19 950 eur, což je něco málo přes půl milionu.

Diskuze ke článku
ice
To bude podobné jako elektromobily ... provozní náklady nízké, ale přizovací tak vysoké, že se provozem nezaplatí za dobu životnosti toho krámu ;)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze