Elektrickou loď pohání baterie z BMW i3. Nevěříte?

Elektrickou loď pohání baterie z BMW i3. Nevěříte?
  • Na elektřinu zvládne loď jet až 16 kilometrů v hodině
  • Za ideálních podmínek urazí na jedno nabití až 64 kilometrů
  • Postavila ji společnost Hincley, která vyrábí lodě už od roku 1928

Nejen automobil, dron či váš telefon mohou být poháněny elektřinou. Ta může rozhýbat také menší loď. Nevěříte? Za jednou takovou stojí společnost Hincley, která vyrábí lodě už od roku 1928.

Hinckley Dasher, jak se loď jmenuje, pohání dvojice elektromotorů, každý o výkonu 80 koní. V útrobách se ukrývá vodotěsná varianta lithium-iontové baterie, která se nachází i v modelu BMW i3. Na elektřinu zvládne loď jet až 16 kilometrů v hodině, a to do vzdálenosti 64 kilometrů. Podle nás bude také záležet na velikosti vln, které se na dojezdu jistě velmi podepíší.

Výhodou lodí oproti elektromobilům je, že lodě jsou dobře připraveny pro elektrifikaci. Většina doků již má nabíjecí porty, aby majitelé mohli využívat různé funkce, které se na jejich lodích nacházejí. Společnost Hinckley říká, že tu jejich nabijete s dvojitými 50ampérovými nabíjecími kabely za čtyři hodiny.

Průmysl elektrických lodí bude stále populárnější a analytici očekávají, že lodní průmysl v roce 2023 vyroste o 150 procent na 6,3 miliardy dolarů (137 miliard korun). Elektrické lodě nepřinášejí výhodu pouze díky nižším emisím, ale jak říká Hinckley, požitek z jízdy je ještě větší – plavidla jsou totiž zcela tichá.

„Tohle si opravdu užijete. Jste blízko vody, jejíž zvuk si můžete vychutnávat bez příměsi spalovacího motoru. Je to velmi autentický zážitek z plavby lodí,“ řekl ředitel pro vývoj nových produktů Scott Bryant.

Dasher si nyní můžete objednat. Společnost Hinckley očekává, že nejpozději v létě roku 2018 si loď najde svého prvního majitele.

Zdroj: greencarreports.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze