Elektrické kolo Calamus One ohlídá mrtvé úhly

1
Elektrické kolo Calamus One ohlídá mrtvé úhly
  • Calamus One nabízí širokou škálu nejmodernějších technologií
  • Elektrokolo je možné si předplatit už nyní za velmi atraktivní cenu
  • Dojezd na jedno nabití dosahuje až 100 kilometrů

Elektrická kola nabírají v posledních letech stále více a více na popularitě a bylo jen otázkou času kdy na nich začnou přibývat další technologické vychytávky a začnou se podobat spíše motocyklům. Jednou z prvních vlaštovek je elektrické kolo Calamus One, které, jak informuje electrek.co, přichází s rozšířenou nabídkou technologií.

Nejvýznamnější novinkou je hlídání mrtvého úhlu, které je prováděno za pomoci ultrazvukových senzorů monitorujících prostor za elektrokolem. V případě že se k vám zezadu blíží nějaké vozidlo, Calamus One vás na to upozorní pomocí haptické odezvy ve formě vibrací vycházejících z řídítek na straně přibližujícího se automobilu.

Dále kolo nabízí infotainment, který je kompatibilní s Androidem, takže je možné propojit telefon s kolem a pak se na barevném displeji promítne kupříkladu trasa na Google Mapách, takže už žádné poutání telefonu k nepraktickým držákům na kole.

Elektrické kolo Calamus One

Biometrický senzor skenuje otisk prstu jezdce, aby odemkl kolo a deaktivoval alarm. Tento poplach je mimochodem propojen s GPS a 4G trackerem, který umožňuje geofencing, což je zónové monitorování, které představuje vymezení určitého prostoru, kde se může kolo pohybovat. V případě opuštění vymezeného prostoru (nebo vstupu do prostoru) systém jezdce upozorní. Jde vlastně o kontrolu pohybu v ohraničeném prostoru. Oznámení je možné do telefonu poslat také, pokud je s kolem manipulováno po zaparkování/uzamčení, nebo jej lze využít pro rodičovský dohled nad svými ratolestmi.

Síla pohonného systému je přenášena za pomoci karbonového řemene, který je téměř bezúdržbový a také snižuje hlučnost. Calamus One je dále vybaven elektronickou automatickou převodovkou umístěnou v zadním náboji, hydraulickými kotoučovými brzdami a odpruženým sedlem.

Elektrokolo je dodáváno s elektromotorem Bafang s výkony 250, 500 a 750 W s maximální rychlostí od 32 do 45 km/h. Dále je možné vybrat si i ze dvou kapacit vyjímatelných baterií, konkrétně 504 a 674 Wh, které nabídnou dojezd při nejnižším výkonovém stupni 80 a 100 kilometrů.

A jak je to s cenou? Asi by jste předpokládali, že elektrokolo s takovou výbavou se bude pohybovat nad hranicí sta tisíc, nicméně Calamus One je zatím ve fázi crowdfundingové kampaně. To znamená, že v podstatě platíte předem „zástavou“, která projekt podporuje a doufáte, že pomůže dosáhnout výroby. V současné době je Calamus One nabízen za částky od 2 000 do 2 300 dolarů v závislosti na zvoleném motoru a kapacitě baterie, to znamená ceny mezi 45 a 50 tisíci korunami včetně daní, což je velice lákavé. Tyto ceny však platí pouze pro „předplatitele“ a později bude kolo prodáváno minimálně o 30 až 40 % dráž.

Diskuze ke článku
Jakub Ditrich
Asi je jasné, že ten produkt jestě nespatřil světlo světa, fotky jsou 3D render a všechny parametry mají charakter wish-ware. Je to s podivem na trhu je tolik zajiímavách a skvělých elektrokol a fDrive se zabývá vzdušnými zámky..

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze