Elektrická Škoda Yeti? Ano, a hned s reálným dojezdem 350 km

1
Elektrická Škoda Yeti? Ano, a hned s reálným dojezdem 350 km
Fotografie: Kreisel
  • Vůz ze sériové verze přestavěla rakouská firma Kreisel
  • Baterie disponuje kapacitou 64 kWh
  • Výkon je 231 koní

Společnost Kreisel je rakouský start-up zabývající se elektromobily. Firmu založili tři bratři, kteří se rozhodli měnit klasická vozidla na elektrická. Jejich rukama prošla celý řada automobilů jako například elektrický Golf, Porsche Panamera, BMW řady 3 nebo elektrický Mercedes-Benz Sprinter. Od začátku chce společnost vyvíjet auta lehká, rychlá a s dlouhým dojezdem. Jedním příkladem za vše je, že žádný vůz nemá dojezd pod 300 km. Navíc se jedná o reálné hodnoty.

Škoda Yeti s elektrickým pohonem by se rázem stala nejrychlejším Yetim v nabídce, neboť vůz disponuje dvěma elektromotory o výkonu 85 kW. Dva motory zajišťují nejen trvalý pohon 4×4, ale také celkový výkon 170 kW, tedy 231 koní. Zrychlení z nuly na sto není známé, na 60 km/h se ale malé SUV dostane za 2,6 vteřiny a maximální rychlost činí 180 km/h.

Baterie s kapacitou 64 kWh se uklidily do podlahy a zajišťují reálný dojezd 350 kilometrů. Jen pro představu by se podle cyklu NEDC papírový dojezd mohl pohybovat až u hodnoty 450 až 500 kilometrů. Hmotnost akumulátoru je pouze 350 kg a pomocí nabíjecího standardu Mennekes se doplna nabije během dvě a půl hodiny. Firma hledá partnera, který by pomohl se spuštěním sériové výroby. Možná by stálo za to se zamyslet nad tím, proč malý start-up dokáže vytvářet konkurenceschopné elektromobily, které disponují lepšími parametry než vozy velkých automobilek.

Zdroj: kreiselelectric.com

Diskuze ke článku
jirka
k tomu zamyšlení na závěr by možná byla jednoduchá odpověď - cena (respektive návratnost)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze