Electric Marathon zavítal i k nám. Byli jsme u toho

Electric Marathon zavítal i k nám. Byli jsme u toho
  • Celá akce oživuje historickou rally na trase Tallin – Monte Carlo
  • Patronem akce je Princ Albert II.
  • Jediným českým reprezentantem je Jiří Vlk

Nedávno jsme vám přinesli krátkou reportáž z eTour Europe 2016, která vedla přes devět měst a dvě zastávky proběhly i na našem území. Tentokrát jsme navštívili podobnou akci, která nesla název Electric Marathon. Jak je již z názvu patrné, jedná se o maraton, který začíná na Ukrajině ve městě Lvov. Cílová stanice je slunné Monako. Celá akce je oživením historické rally na trase Tallin – Monte Carlo, která se jezdila od roku 1930 do roku 1939.

Dvě zastávky maratonu byly plánované i u nás. První se konala v Ostravě v centru bezpečné jízdy Libros. Zdejší areál nabízí dostatek prostoru pro vystavení automobilů a především je k dispozici i dostatečné velká plocha, na které se proháněla nejedna 700koňová Tesla. Nejednalo se pouze o zastávku účastníků Electric Marathonu, ale akce se spojila se srazem fanoušků Tesel, kterých zde bylo k vidění hned několik.

Zájemci se mohli v Tesle i projet a zažít tak netradiční zážitek, kdy řidič řeže zatáčku na hranici fyziky a pneumatiky kvílí, ale přitom je vůz naprosto tichý. Opravdu zajímavý zážitek pro účastníky, pro které se jednalo o premiérové svezení.

Celý sraz však nebyl pouze o vozech Tesla. K vidění zde byl například Test Nissan Leaf – Tichý měšťan, Peugeot iOn či sériově vyrobený Peugeot 106 Electric. Zajímavostí byla účast jediného, ryze českého automobilu, a to Kaipanu v elektrickém provedení. Největší rozruch měl na svědomí Renault Twizy, který na testovací dráze udivoval rychlostí a obratností.

Všichni účastnící později absolvovali okružní jízdu za doprovodu policie až na Radnici města Ostrava. Po přesunu zpět do areálu a vyhlášení vítězů etapy byl naplánovaný start další etapy, jejímž cílem bylo Náměstí Svobody v Brně.

Týmy nesměly v žádné etapě překročit průměrnou rychlost 110 km/h, kdy v reálném provozu je prakticky nemožné se na tuto hodnotu dostat. Ačkoli je celá akce zaměřena především na propagaci elektromobility, tak i vítězství v etapě potěší. A etapu z Ostravy do Brna vyhrál náš jediný reprezentant, který se akce zúčastnil – pan Jiří Vlk se svým vozem Tesla Model S P85D.

V dalších etapách účastníci zamíří například do Šamorína, Mnichova, Baden-Badenu či Boloni.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze