Dva roky od založení společnosti do debutu prvního auta. Volcon vstupuje na trh

Dva roky od založení společnosti do debutu prvního auta. Volcon vstupuje na trh
Fotografie: Volcon ePowersports
  • Společnost Volcon se chystá přímo konkurovat Polarisu
  • Čtyřkolky kategorie UTV chce začít prodávat napřesrok

Mezi desítkami až stovkami startupů, které se chtějí přiživit na současném boomu elektromobility, se každý z nich snaží zaujmout. Americká společnost Volcon, které téměř ještě neoschlo razítko na živnostenském oprávnění (vznikla před necelým rokem), se prezentuje jako první americký výrobce, zabývající se výhradně elektrickými sportovně-užitkovými vozy. Krátce po svém založení v texaském Austinu oznámila přípravy hned tří vozidel. Především elektrického motocyklu a také dvou terénních pracovních čtyřkolek kategorie UTV (užitkové terénní vozidlo). Nedávno se jí podařilo získat kontrakt s vývojářskou společností Martin Technologies, spolupracující s renomovanými automobilkami.

To pomohlo urychlit vývoj a první produkt, terénní elektrocykl s Čechům libě znějícím názvem Grunt, už se podařilo začít dodávat. Necelý rok po založení firmy. Jenže to hlavní se chystá na příští rok. Tehdy chce Volcon začít vyrábět pracovní terénní elektrickou čtyřkolku Stag pro dva/čtyři pasažéry a s pohonem zadních/všech kol. Ta by měla nabídnout výkon 80 kW (109 k), dojezd až 241 km a tři varianty baterie 23/46/69 kWh (nespecifikováno, zda netto/brutto). Podle výrobce by se neměla stát ničím menším než nejlepší elektrickou čtyřkolkou na světě. Uvidíme, co na to Polaris, který podobné vozidlo už nabízí a brzy uvede jeho vylepšenou verzi.

Tím to nekončí; v roce 2023 by měl přijít větší model Beast s dvojnásobným výkonem a dvěma motory. Designově vypadá jako zvětšený Stag, technicky se mu bude velice podobat, nabídne však větší přepravní kapacitu. Podle původních slibů měly mít oba modely zhruba dvojnásobný výkon, avšak i stávající hodnoty se zdají být dostatečné. A aby toho zvětšování a zmenšování nebylo málo, chystá se rovněž drobnější provedení motocyklu Grunt, určené malým řidičům. Bude pochopitelně vypadat skoro stejně a pokřtěné bude jménem... Runt.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze