Vyrazte vstříc letním dobrodružstvím na nové elektrické motorce

Vyrazte vstříc letním dobrodružstvím na nové elektrické motorce
Fotografie: Unicooltech
  • Zajímavé elekomotorky jsou SUR-RON Ultra Bee, Talaria Sting nebo Zero FX
  • Elektrické motorky přináší spoustu výhod
  • Stačí vám řidičský průkaz AM

Letní dovolená je časem radosti, odpočinku a neomezených možností. Čas slunečního záření, svěžího větru a spousty příležitostí pro nezapomenutelná dobrodružství. A co byste řekli na to, abyste letos prožili toto období úplně jinak? Zapomeňte na klasická auta či motorky poháněné benzínem a dejte šanci novému, šetrnějšímu a vzrušujícímu zážitku! Vydejte se vstříc letním dobrodružstvím na elektrické motorce a objevte svět zcela novým způsobem.

Cestování šetrné k přírodě se stává stále oblíbenější volbou, a nyní máte jedinečnou příležitost stát se součástí tohoto ekologického trendu i vy. Připravte se na dobrodružství, které vám otevře nové horizonty a zároveň pomůže chránit naši krásnou planetu.

Možná ještě váháte a nemáte jasno, zda je elektromobilita pro cestování na dovolené správnou volbou. V tomto článku se seznámíme s důvody, proč zvolit elektrickou motorku pro vaše letní dobrodružství a prohlédneme si několik elektromotorek, které byste při výběru svého nového dopravního prostředku rozhodně neměli minout.

SUR-RON Ultra Bee konečně v ČR

Po dlouhém čekání je Sur-Ron Ultra Bee konečně skladem i v ČR! Tato okouzlující kráska spojuje špičkový design s neuvěřitelným výkonem a stává se tak žhavým favoritem na titul nejlepší elektro motorky roku. Ultra Bee je symbolem inovace a pokroku v oblasti elektromobility. Svým aerodynamickým tvarem a elegantními liniemi je připravena rozproudít vaše emoce a zároveň vám dodat neuvěřitelný adrenalinový zážitek. Stačí jen nasednout a nechat se unášet nekonečnou energií, kterou tato motorka nabízí.

Tento high tech model je posledním přírůstkem do rodiny elektrických motorek od Sur-Ron, který byl oznámen koncem loňského roku a je navržen tak, aby oslnil výkonem, který kombinuje nejmodernější technologie v nově navrženém provedení. První věcí, která na Ultra Bee zaujme, jsou jeho světlomety a robustní pneumatiky, díky kterým zvládne jízdu v jakémkoli terénu. Tento model je vybaven čtvrtou generací pohonného systému Sur-Ron, který je speciálně navržen pro platformu Ultra Bee. Nabízí PMSM motor a plně izolovanou elektrickou architekturu pro ničím nerušenou jízdu.

SUR-RON Ultra Bee

Co se týče výkonu, elektrické motorky Sur Ron jsou známé svým vysokým točivým momentem a právě zde Ultra Bee rozhodně nezklame. Baterie s napětím 74 V a kapacitou 55 Ah spolu s deklarovaným točivým momentem 12,5 kW/440 Nm slibují silné zrychlení a plynulý výkon, což vám zaručí skvělý zážitek z jízdy. Ultra Bee nabízí několik nastavení podle terénu a preferencí jezdce.

Jízdní režimy jsou tři - ekonomický, každodenní a sportovní režim - a snadno je lze vybrat pomocí ergonomického spínače. Má také režim zpátečky, což je zajímavý prvek.

Výkonnostní údaje jsou velmi zajímavé - nejvyšší rychlost je 90 km/h, zrychlení z 0 na 50 km/h zabere pouhé 3 sekundy a dojezd na jedno nabití je 140 km při rychlosti 50 km/h. Maximální dobíjecí doba je jen čtyři hodiny, což je poměrně rychlé a praktické.

Ultra Bee disponuje také skvělým systémem regenerativního brzdění, který pomáhá udržovat baterii nabitou během jízdy. Pod sedlem je také speciální prostor určený pro nabíječku, takže můžete zastavit a nabít kdekoli najdete elektrickou zásuvku.

Talaria Sting

Talaria Sting je nekompromisní elektrický motocykl od uznávaného výrobce Talaria, který vyniká svou odolnou ozubenou převodovkou místo běžně používaného řemenu. Toto vylepšení zajišťuje vyšší odolnost a motorka díky tomu zvládne daleko větší zátěž, protože řetěz se nepoškodí tak snadno jako klasický řemen. Motocykl Sting vyniká dynamickou jízdou v kategoriích enduro a cross díky ultralehkému rámu vyrobenému z hliníkových slitin, vážícímu pouhých 9,5 kg. Celková váha motocyklu je tak jen 58 kg, což zaručuje lehkost a ovladatelnost.

Talaria Sting

Sting je poháněn 6 kW motorem značky SUR RON s 60V Li-ion akumulátorem o kapacitě 38,4 Ah. Díky této kombinaci poskytuje motocykl perfektní zrychlení a maximální rychlost až 45 km/h. V běžném terénu zvládne dojezd až 75 km na jedno nabití. Tato vzdálenost se zkracuje na 50 km v kopcovitém terénu, což je však stále skvělý výsledek. Díky kroutícímu momentu 284 Nm nabízí ohromující zrychlení a schopnost zdolat stoupání až 45°.

Výrobci elektrické motorky Talaria Sting neopomněli ani bezpečnost – stroj je vybaven čtyř pístovými hydraulicky ovládanými kotoučovými brzdami, které spolehlivě zastaví motocykl i při vysoké rychlosti. Bezpečnost je tak zajištěna i při jízdě na běžných pozemních komunikacích, jelikož Sting splňuje všechny podmínky pro provoz na silnicích a je vybaven i zpětnými zrcátky pro dokonalý přehled o dění kolem.

Zero FX

Toužíte po skvělém letním dobrodružství na dvou kolech? Hledáte motorku, která vás zcela pohltí a přenese do světa nekonečných možností? Pak je tu pro vás revoluční elektrická motorka Zero FX, která přináší bezkonkurenční výkon, odolnost a ekologii!

Zero FX je 100% elektrická motorka, která svými schopnostmi zcela mění pravidla hry. Odolná ozubená převodovka nahrazující klasický řemen zajišťuje snadnou údržbu a je připravena čelit náročnému terénu s neuvěřitelnou lehkostí. S výkonem až 33 kW a maximálním točivým momentem 106 Nm dosahuje maximální rychlosti 137 km/h, což vám umožní zažít opravdový adrenalinový zážitek.

Zero FX

Motorka Zero FX je vybavena nejmodernějšími technologiemi pro dokonalý výkon a bezpečnost. Operační systém Cypher II vám umožní plně ovládat motorku a přizpůsobit ji vašim potřebám. Díky regulátoru s rekuperačním zpomalením si užijete špičkový výkon a zároveň šetrnou jízdu. Navíc vás potěší úsporný provoz, který dosahuje ekvivalentní spotřeby pouze 0.48 l/100 km v městském provozu.

Elektrická motorka Zero FX vás uchvátí nejen svými výkony, ale také elegantním designem a komfortem bez kompromisů. Výška sedla 881 mm a nízká hmotnost 131 kg zajistí dokonalou ovladatelnost a pohodlí během jízdy, zatímco odpružení Showa s nastavitelnými pružinami vám poskytne maximální pohodlí na každém terénu.

Výhody cestování na elektrické motorce

  • Šetrnost k životnímu prostředí: Pokud vás trápí ekologická stopa, kterou svým cestováním způsobujete, je elektrická motorka ideálním řešením. Jedním z hlavních důvodů proč přejít na elektrický pohon jsou nulové emise škodlivých výfukových plynů. Elektrická motorka neprodukuje zplodiny, které by zhoršovaly kvalitu ovzduší, což je v letních měsících velkým plusem.
  • Tichý a pohodlný zážitek: Jízda na elektrické motorce je mnohem tišší než na motocyklu s klasickým spalovacím motorem. Nevznikají vibrace ani hluk, což vám umožní ještě více si užít zvuky přírody okolo sebe. Tento tichý provoz navíc nijak neomezí výkon motorky, který si ve srovnání s klasickými motorkami nijak nezadá.
  • Nízké provozní náklady: Elektrické motorky mají nižší provozní náklady ve srovnání s motorkami poháněnými spalovacím motorem. Elektřina je levnější než benzín, a tak budete šetřit nejen životní prostředí, ale také vlastní peněženku. Navíc elektromotorky mají méně mechanických součástí, které by mohly vyžadovat údržbu, což výrazně snižuje náklady na servis.
  • Rychlé dobíjení a dostupná infrastruktura: Technologie v oblasti dobíjení elektromotorek se stále zlepšuje. Moderní elektrické motorky využívají rychlé nabíjení, které vám umožní během krátké pauzy na kávu nebo oběd nabít baterie dostatečným množstvím energie pro další dobrodružství. Síť dobíjecích stanic (často bezplatných) se stále rozšiřuje, což vám poskytne klid a jistotu na cestách.
  • Vynikající dynamika a zábava: Nespoutaný výkon elektromotoru poskytuje okamžitou odezvu a bleskurychlou akceleraci. Jízda na elektrické motorce je neuvěřitelně zábavná, ať už na krátkých výletech po městě nebo delších cestách po okolí.
  • Snadná ovladatelnost: Elektrické motorky jsou známé svou jednoduchostí a snadnou ovladatelností. Pokud jste nikdy na elektrické motorce neseděli, nemusíte mít obavy. Elektro motorky nabízejí začínajícím jezdcům plynulou a předvídatelnou jízdu, což je ideální pro začátečníky.

Elektrickou motorku si kupujte pouze u autorizovaného dovozce

Koupě elektrické motorky je investicí, která vám přinese mnoho radosti a užitku. Stejně jako u jakéhokoli většího nákupu je však důležité dbát na kvalitu a spolehlivost zvoleného produktu. Na trhu je k dispozici spousta elektrických motorek, ale u neautorizovaných prodejců se ne vždy jedná o stroje homologované pro provoz na českých silnicích. Dalším důvodem, proč zvolit autorizovaného prodejce je samozřejmě autorizovaný servis, který vám během záruky motorku bezplatně opraví s použitím originálních dílů, takže bude opět jako nová. Ti nejlepší autorizovaní dovozci, jako je například firma Unicooltech.cz, poskytují i skvělý pozáruční servis, takže vám váš stroj dokonale opraví i mnoho let od jeho koupě.

Důležitým důvodem pro nákup elektromotorky u autorizovaného dovozce je překvapivě také cena. Ačkoli by se mohlo zdát, že některé motorky z tzv. šedého dovozu jsou nabízeny levněji než produkty autorizovaných dovozců, skutečnost je ve finále jiná. Neautorizovaní prodejci nemusí mít stejně přísné standardy pro kontrolu kvality a spolehlivosti motorek. To někdy vede k tomu, že motorka nemusí být ve skvělém stavu nebo může mít skryté problémy, které se mohou projevit až po koupi. Neautorizovaní prodejci většinou také neposkytují dostatečnou servisní podporu. Pokud budete potřebovat opravu nebo údržbu, může být obtížné najít vhodný servis nebo kvalifikované techniky s originálními náhradními díly. To je velmi důležité, protože používání neoriginálních dílů může mít negativní dopad na výkon a životnost motorky. Několik ušetřených korun u neautorizovaného prodejce se vám tak v případě jakéhokoli problému může velice prodražit. Elektrické motorky od autorizovaných dovozců oproti tomu procházejí přísnými testy a kontrolami kvality, aby splňovaly nejvyšší standardy. Díky tomu máte jistotu, že kupujete motorku, která je bezpečná, spolehlivá a vyhovuje všem potřebným normám.

Legislativa pro elektrické motorky: jaké řidičské oprávnění budete potřebovat?

Elektromotorky se staly moderním a populárním dopravním prostředkem pro pohodlnou a rychlou jízdu ve městě. Avšak, abyste mohli bezstarostně využívat jejich výhod, je nezbytné seznámit se s platnou legislativou, která upravuje jejich používání na pozemních komunikacích. Podle zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích, jsou jednostopé elektrické dopravní prostředky řazeny mezi jízdní kola, pokud splňují několik klíčových parametrů:

  • Výkon motoru nesmí přesáhnout 1 kW.
  • Maximální konstrukční rychlost nesmí přesáhnout 25 km/h.

Pokud vaše elektrická motorka splňuje tyto požadavky, je v praxi považována za jízdní kolo. To znamená, že se můžete pohybovat na cyklostezkách, v cyklistických pruzích a některých dalších místech určených pro cyklisty a chodce. Tyto parametry však většinou splňují pouze elektrokoloběžky.

Pokud vaše elektrická motorka nesplňuje výše uvedené parametry (např. má vyšší výkon než 1 kW a/nebo vyšší maximální rychlost než 25 km/h), je posuzována jako motorové vozidlo (motocykl). V takovém případě se na ni vztahují zcela odlišná pravidla a požadavky:

  • Její použití vyžaduje platné řidičské oprávnění pro řízení daného typu vozidla (v případě elektrické motorky je to nejbližší skupina AM).
  • Nošení ochranné přilby, která je povinná pro všechny řidiče motorových vozidel.
  • Od ledna roku 2024 bude vyžadováno také povinné ručení.

Proč zvolit pro nákup elektrické motorky firmu Unicooltech.cz?

Unicooltech je autorizovaným dovozcem nejlepších značek elektrických motorek a nabídne vám vždy něco navíc. Kromě spolehlivého záručního a pozáručního servisu nabízí svým zákazníkům i doživotní slevu na servis a originální náhradní díly. Jejich zaměstnanci jsou školeni přímo v továrnách výrobce a mají tak neocenitelné zkušenosti, díky kterým vědí o elektrických motorkách vše a rádi se s vámi o své znalosti podělí. Ve svém areálu v Boskovicích mají k dispozici testovací centrum, takže si svou novou elektrickou motorku můžete vyzkoušet na různých typech terénu a vybrat si ten správný typ pro vás. Pokud by to pro vás bylo moc daleko, nevadí. Svou vysněnou elektrickou motorku si můžete prohlédnout i online prostřednictvím videohovoru se zkušeným technikem, který vám předvede veškeré detaily. A to stále není vše – jelikož se v nejbližší době chystá zavedení povinného ručení pro elektrické motorky, nabízí Unicooltech.cz svým zákazníkům 1 rok povinného ručení pro jejich elektrickou motorku zcela zdarma. S Unicooltech můžete ušetřit i díky výhodným podmínkám financování. Pokud nechcete za vaši elektrickou motorku utratit příliš mnoho peněz najednou, pomohou vám sjednat velmi výhodný úvěr s nízkými úroky.

Užijte si dovolenou

Šetrnost k životnímu prostředí, nízké provozní náklady, tichá a pohodlná jízda, dostupná infrastruktura a spousta zábavy jsou jen některé z důvodů, proč zvolit jako dopravní prostředek elektrickou motorku. Bez ohledu na to, jestli se chystáte na krátký výlet do okolní přírody nebo na dlouhé dobrodružství napříč celou ČR, elektrická motorka vám poskytne nezapomenutelné zážitky a zároveň ukáže cestu k udržitelnějšímu cestování. Takže se připravte na dobrodružství, nasedněte svou novou elektrickou motorku a vydejte se za poznáním nových míst a krásnými letními zážitky.