Dotace na elektromobil pro firmy se odkládají kvůli EU

Dotace na elektromobil pro firmy se odkládají kvůli EU
Fotografie: Marek Tomíšek, fDrive.cz
  • Evropská komise má silné výhrady k dotaci pro firmy v ČR
  • Musí se změnit celá koncepce a přístup k elektromobilitě v ČR

Ministerstvo průmyslu a obchodu chystalo letos v únoru otevřít rekordní dotační výzvu v oblasti podpory čisté mobility financované z Národního plánu obnovy. Tato výzva se měla týkat finanční podpory pro pořízení nového elektromobilu, vodíkového vozidla nebo cargo kola pro podnikatele sídlící v České republice. Ano, tedy i ty sídlící v hlavním městě nebo pracující na IČO. Ovšem po zásahu Evropské komise se výzva musí celá předělat, jelikož k ní má „silné výhrady“.

Na dotaz redakce o vypsání dotace na pořízení elektromobilu do firemní flotily směrem k tiskovému oddělení Ministerstva průmyslu a obchodu nám byly mluvčím Markem Vošahlíkem sděleny nelichotivé informace ohledně chystané výzvy. „Situace podpory elektromobility v České republice se změnila. Evropská komise v rámci schvalování Operačního programu Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost (OP TAK) má silné výhrady k možnosti a rozsahu podpory čisté mobility pro podnikatelský sektor. Vzhledem k tomu, že podpora elektromobility z Národního plánu obnovy byla k podpoře z OP TAK plánována jako komplementární, mění tyto výhrady Komise celkovou koncepci za Českou republiku. Změnu koncepce a další podporu elektromobility tak musíme dále řešit.“

Ze samotných podkladů dostupných na webu Národního plánu obnovy lze zjistit, že pro tuto výzvu mělo být alokováno až 940 milionů Kč. V komponentě na rozvoj čisté mobility se z této částky mělo dát pořídit 3 525 elektromobilů, 30 vodíkových osobních vozidel a 1 000 cargo e-kol pro podnikatele.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze