Dostupný Fisker Ocean, ultraefektivní Lightyear One, zpoždění Cybertrucku a další

fNews #164
Dostupný Fisker Ocean, ultraefektivní Lightyear One, zpoždění Cybertrucku a další
Fotografie: Fisker
  • Na MWC v Barceloně se ukázal Fisker Ocean a Lightyear One
  • Tesla Cybertruck bude mít další zpoždění
  • Síť nabíječek v Česku roste, ke zvýšení cen se přidává i PRE

Vítejte u dalšího dílu fNews, ve kterém každý týden probíráme nejzajímavější novinky z elektromobility. Tentokrát se podíváme na Fisker Ocean, což je elektrické SUV s příznivou cenou. Dále na ultraefektivní Lightyear One, další zpoždění Tesly Cybertruck a novinky v oblasti nabíjecích stanic.

fNews #164 – Dostupný Fisker Ocean, ultraefektivní Lightyear One, zpoždění Cybertrucku a další

Podcast v audio formě

Tentokrát začneme v Barceloně, i když tak trochu i v sousedním Rakousku. Na veletrhu Mobile World Congress se totiž představil nový Fisker Ocean a i když vypadá spíše jako studie, mělo by jít již o sériovou verzi. Vyrábět se bude u našich jižních sousedů a kromě designu velmi příjemně překvapila i cena. Ta začíná v přepočtu mírně nad milionem korun.

V Barceloně ještě zůstaneme, protože dalším elektromobilem, který se ukázal v rámci MWC 2022 byl superefektivní Lightyear One. Nejenže má siluetu naprosto podřízenou aerodynamice, ale navíc je pokrytý výkonnými solárními panely. Měl by se začít vyrábět příští rok ve Finsku a cena úvodní série má být v přepočtu 3,2 milionu korun.

Z Evropy se na chvíli přesuneme do Ameriky. Tesla Cybertruck se totiž opět odkládá a důvod je stejný jako ten, který stojí za problémy většiny automobilek. Nedostatek čipů. Tesla kvůli tomu nestíhá pokrývat ani poptávku po stávajících vozech, takže se soustředí hlavně na jejich výrobu a novinky musí počkat. To se týká i tahače Semi.

Nakonec se tradičně podíváme na novinky v oblasti nabíjecích stanic. Síť nabíječek v Česku rychle roste a je jich už 944. Méně už ale elektromobilisty potěší, že se cena nabíjení zvyšuje a k ČEZu a E.ONu se od prvního dubna přidá s novým ceníkem i Pražská energetika. Ale když vidíme, jak rostou ceny tradičních paliv, tak toto lze považovat za pouze drobné zdražení.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze