Do roku 2027 uvede Kia na trh 7 nových vozů s výhradně elektrickým pohonem

Do roku 2027 uvede Kia na trh 7 nových vozů s výhradně elektrickým pohonem
Fotografie: Kia Motors
  • V roce 2025 chce mít Kia v nabídce celkem 11 elektromobilů
  • Od roku 2021 do 2027 uvede 7 vozů s výhradně elektrickým pohonem
  • Kia Motors se chce stát lídrem v elektromobilitě a pracuje i na infrastruktuře

Společnost Kia Motors Corporation dnes nechala nahlédnout do své globální obchodní strategie v oblasti elektromobilů (EV) a nastínila fakta o několika budoucích elektromobilech s akumulátorovým pohonem (BEV). Podrobnosti produktové strategie Kia zaměřené na budoucí elektromobily oznámil prezident a CEO Kia, Ho Sung Song, během setkání ve výrobním závodu Kia v korejském Hwasungu.

Kia připravuje řadu modelů, které budou od základu elektromobily

Kia si chce vybudovat pozici lídra na celosvětovém trhu s elektromobily svojí schopností reagovat na rychle rostoucí zákaznickou poptávku po vozech tohoto typu. Značka uvede řadu různých elektromobilů s akumulátorovým pohonem a za tímto účelem bude též partnersky po celém světě spolupracovat se specialisty na nabíjení těchto vozů.

Od uvedení svého prvního sériově vyráběného elektromobilu Kia Ray EV v roce 2011 prodala Kia po celém světě přes 100 tisíc elektromobilů s akumulátorovým pohonem,“ uvedl Ho Sung Song. „Od té doby jsme na globálních trzích postupně uvedli řadu nových elektrifikovaných modelů a zveřejnili plány tento postup v příštích letech ještě urychlit. Speciálním zaměřením na elektrifikaci chceme, aby vozy typu BEV do roku 2029 představovaly 25 procent našich celkových globálních prodejů.

Do roku 2025 bude mít Kia 11 elektromobilů

Značka v souladu se svým strategickým „Plánem S“, zveřejněným počátkem roku 2020, plánuje do roku 2025 rozšířit svoji nabídku vozů typu BEV až na 11 různých modelů. Kia dále usiluje o to, aby ve stejném období tvořily akumulátorové elektromobily 20 procent celkových prodejů značky na vyspělých trzích (vč. Koreje, Severní Ameriky a Evropy). Sedm elektromobilů s výhradně elektrickým pohonem, jejichž odhalení dnes Kia nastínila, se na trhu objeví do roku 2027. Půjde tedy o modely, které jsou stavěné od počátku jako elektromobily, tedy pravděpodobně na nové platformě E-GMP (Electric-Global Modular Platform).

První z těchto elektromobilů s kódovým označením CV bude odhalen v roce 2021 jako vůbec první vůz značky konstruovaný od základu jako elektromobil, určený pro řadu různých světových trhů. Nový model podle automobilky nabídne stejně konkurenceschopnou produktovou kvalitu a poutavý design jako ostatní vozy Kia, jakožto i velmi dobré jízdní vlastnosti a parametry nabíjení. Díky platformě E-GMP, která přinese efektivnější využití prostoru, bude mít podle automobilky nejprostornější kabinu ve své třídě, to by mělo platit i pro další vozy na této platformě.

Kia Motors kromě toho plánuje rozšiřovat svoji globální infrastrukturu poprodejních služeb pro elektromobily. Do roku 2030 chce Kia zvýšit počet vyhrazených servisních stání pro elektromobily v Koreji na 1 200. Na dalších trzích po celém světě Kia do konce letošního roku zvýší počet servisních stání pro elektromobily na 600, resp. do roku 2023 na více než 2 000. Kia rovněž plánuje rozvíjet své vlastní programy školení specialistů na údržbu elektromobilů.

Kia také vnímá rozšiřování dobíjecí infrastruktury pro elektromobily jako nutnou podmínku další popularizace elektromobilů, nepolevuje proto v hledání možností po celém světě, jak zvýšit dostupnost dobíjecích míst pro řidiče. Jednou z těchto aktivit byla například před rokem strategická investice do evropské firmy Ionity, specializující se na vysokorychlostní dobíjení elektromobilů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze